Wat je eet heeft een grote impact op je eigen gezondheid, maar ook op de gezondheid van onze planeet. Bij Ekomenu geloven we in transparantie. We vinden het belangrijk dat jij weet wie er achter onze heerlijke producten zit, maar ook wat de impact van deze producten is op mens, dier en planeet. In dit artikel delen we de impact van Ekomenu op de uitstoot van broeikasgassen, watergebruik en gezondheid.

De wereld bestaat al zo’n 4.5 miljoen jaar. Maar nog nooit heeft één enkele levensvorm zo’n grote impact gehad op onze planeet! Door menselijk toedoen zijn soorten uitgestorven, de volgende ijstijd is uitgesteld en de soortenrijkdom (biodiversiteit) is sterk teruggedrongen. Dit heeft vele oorzaken, waarvan onze voedingskeuzes één van de grootste is. Maar gelukkig ook één waar we zeker iets aan kunnen veranderen!

JOUW CO2-FOODPRINT

Bij Ekomenu eten we biologisch, volgens de seizoenen en met focus op plantaardige en lokale producten. Vergeleken met een gemiddelde Nederlandse avondmaaltijd (met een uitstoot van 1690 gr.(1) ) komen er bij de productie en consumptie van onze maaltijden 46% minder broeikasgassen vrij. Vaak ligt de besparing zelfs hoger, vooral als je kiest voor een lekker vega gerecht. Zoals bijvoorbeeld bij deze Oven frittata met rammenas, de Vegan kaas schnitzel en Kokoscurry met raapjes.
  


Drie tips om jouw CO2 foodprint te verminderen: 

 
  1. Voorkom voedselverspilling. Broeikasgassen komen niet alleen vrij bij het verbouwen van voeding. Ook bij het vrijmaken van land en het verpakken, transporteren en koelen van producten. Zorg dat al deze stappen niet voor niets zijn en voorkom voedselverspilling.
  2. Eet lekker biologisch. In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Daarnaast zijn biologische landbouwbodems in staat om CO2 op te slaan. (2)
  3. Kies vaker voor plantaardig. Meer dan 60% van alle voedselgerelateerde uitstoot van CO2 wordt veroorzaakt door dierlijke producten. Niet alleen door de gassen die zij direct uitstoten, maar ook broeikasgassen die vrijkomen bij de productie van het voedsel voor deze dieren.

JOUW WATER-FOODPRINT

Voedselproductie is verantwoordelijk voor het gebruik van ruim 70% van het zoete (drink)water op onze aardbol. Ondanks dat er genoeg zoet water op aarde is, zijn er ruim 663 miljoen mensen zonder toegang tot schoon drinkwater. Dit komt doordat drinkwater op veel plaatsen schaars is. Bij Ekomenu zetten we ons in voor een lagere water-foodprint, door te kiezen voor zo veel mogelijk lokale en seizoensgebonden producten. Wist je bijvoorbeeld dat een tomaat uit Nederland 13 liter schaars water kost en een tomaat uit Spanje wel 40 liter schaars water? Door te eten met Ekomenu bespaar je gemiddeld 50% schaars water. 


Drie tips om jouw schaars water foodprint te verminderen: 

 
  1. Kies voor lokaal en van het seizoen. You know why ;)
  2. Eet lekker biologisch (daar heb je hem weer). Door biologisch te eten heb je ook een positieve invloed op waterschaarste. Biologische producten hebben namelijk een watervoetafdruk die 20% lager ligt dan de niet-biologische variant.(3) Daarnaast zijn biologische bodems beter in staat om water op te slaan bij hoge neerslag, om dit vervolgens te gebruiken in tijden van droogte. 
  3. Voorkom voedselverspilling. Ook hier geldt dat voedselverspilling een van de belangrijkste oorzaken is van een grote water foodprint. Dus doe inkopen op maat een maak heerlijke no waste recepten met de restjes. 


JOUW GEZONDHEID

En last but not least… de impact van voeding op jouw gezondheid. Bij Ekomenu zijn alle maaltijden 100% gevarieerd, lekker én gezond. We volgen de progressieve richtlijnen voor gezonde voeding conform de Belgische voedingsdriehoek en houden recente inzichten uit de wetenschap nauwlettend in de gaten. 


Maar wat is nu precies gezond? 

Wij focussen op een gebalanceerd voedingspatroon vol met groenten, vezels en pure onbewerkte producten van het seizoen. 


Waar eten wij minder van? 

Je vindt bij Ekomenu geen ultra-bewerkte voeding, toegevoegde suikers én doordat wij kiezen voor biologisch bevatten onze producten ook geen residuen van pesticiden en andere chemische bestrijdingsmiddelen. 

Dit alles draagt bij aan een verlaagd risico van gemiddeld 22% op diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde soorten kanker. Maar welke stappen kun jij nu zetten om lekker gezond te eten? 


Drie tips om jouw Health foodprint te verminderen: 

 
  1. Eet lekker veel groenten. Probeer dagelijks aan de 350 gram te komen. Zo ben je niet alleen weerbaarder tegen ziekten (dit doet de 250 g voor je). Maar pluk je ook nog eens de extra gezondheidsvoordelen!.
  2. Kies voor puur, onbewerkt en biologisch. Geen toegevoegde suikers, geen light producten, geen snelle koolhydraten. Maar lekker puur natuur. Biologische voeding bevat ook nog eens meer antioxidanten en micronutriënten waaronder Vitamine C, ijzer en zink. (4)
  3. Eet zoveel mogelijk volkoren. Hier zitten lekker veel vezels in, waardoor je eerder verzadigd raakt. Dit zijn “langzame koolhydraten” die helpen tegen energiedips en pieken in je bloedsuikerspiegel. Lees hier meer over snelle en langzame koolhydraten. 

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat jij geniet van een heerlijke maaltijd die past binnen jouw lifestyle. Terwijl je ook nog eens een positieve bijdrage levert aan het milieu én aan je eigen gezondheid. Verander de wereld met je vork. Kijk op de website van Ekomenu voor veel lekkere inspiratie. 

Bronnen
De impactscores van Ekomenu worden gegenereerd door ETNA, de Food for Health recipe and ingredient database. 
Hepperly, P. R., Douds, D., & Seidel, R. (2006). The Rodale Institute Farming Systems Trial 1981 to 2005: long-term analysis of organic and conventional maize and soybean cropping systems. Long-term field experiments in organic farming. Berlin: Verlag Dr. Köster, 15-31.
Voedingscentrum. (2021). Watergebruik. Geraadpleegd op 28 september 2021 van https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/watergebruik.aspx 
Brandt, K., Leifert, C., Sanderson, R., & Seal, C. J. (2011). Agroecosystem management and nutritional quality of plant foods: the case of organic fruits and vegetables. Critical Reviews in Plant Sciences, 30(1-2), 177-197.