We leven in een drukke wereld. Naast werk, studie, vrienden, familie en ook nog je eigen leven heb je óók nog sociale media die een ideaalbeeld creëren. Dat kan een hog druk geven waardoor je minder goed kunt ontspannen. Ontspannen is juist heel belangrijk voor je lichaam. Bij ontspanning activeer je jouw parasympatische zenuwstelsel. Het parasympathische zenuwstelsel zorgt voor onbewuste acties zoals slapen, spijsvertering, ademen en zuurstof. Het zorgt voor herstel na een actie. 


Er zijn vele tekenen van te veel stress zoals gespannen kaken of gezicht, een snelle of hoge ademhaling, druk op de borst, sneller boos, angstig, nerveus of geïrriteerd zijn. In dit artikel vind je makkelijk toepasbare tips die kunnen helpen je te ontspannen. 


1)    Luister naar het meest rustgevende lied ter wereld

Uit onderzoek door stressspecialisten is gebleken dat er een lied is die helpt bij het ontspannen. Het lied zorgt ervoor dat je hersengolven en hartritme zich aanpassen aan het ritme. Het lied heet Weightless van de band Marconi Union.
 

2)    Zoen met jouw geliefde 

Door zoenen komt oxytocine vrij. Dit hormoon verlaagt het stresshormoon cortisol. Na het zoenen is de kans groot dat jij je een stuk meer ontspannen voelt! 
 

3)    Blijft niet scrollen op je telefoon

The British psychological society deed onderzoek en het bleek dat mensen heel gestrest raken van continue checken van de telefoon. Juist voor persoonlijke berichten. Door constant up to date te blijven met wat er in hun sociale leven gebeurt, stijgen de stress levels drastisch! 
 

4)    Adem!

Stress en ademen gaat hand in hand. Als je stress hebt dan heeft dat invloed op jouw ademhaling. Wanneer je ademhalingsoefeningen gaat toepassen in jouw routine, dan zul je merken dat dit een groot verschil maakt. Ademen doe je het best via je buik. Een goede ademhalingstechniek is bijvoorbeeld:
-    Adem in voor 5 tellen
-    Houd je adem voor 5 tellen vast
-    Adem langzaam uit voor 10 tellen
-    Houd je adem weer 5 tellen vast. 
 

5)    Zorg voor sociale interactie 

Ze zeggen niet voor niets dat een baby niet kan overleven zonder liefde. Een fijn gesprek met iemand bij wie je je veilig voelt zorgt voor een veilig gevoel. Mensen hebben contact nodig. Iemand op straat een compliment geven zorgt al voor een daling in jouw stresshormonen waardoor jij beter kunt ontspannen! 

20230425122016_unsplash-.jpg
 

6)    Lachen 

Als we lachen maken we het gelukshormoon endorfine aan. Er is geen krachtigere, natuurlijke manier om je stresshormonen te verminderen. Het is een oud evolutionair systeem dat zoogdieren hebben ontwikkeld om sociale banden aan te gaan en emoties te reguleren. 
 

7)    Verbeelding 

Zoek de rust op. Sluit je ogen en volg je ademhaling. Visualiseer een plek waar jij je fijn voelt. Door dagelijks een paar minuten deze oefening te doen maakt jouw lichaam minder cortisol aan waardoor jij je meer ontspannen voelt! 

8)    Eet voedsel die jouw stress doet verlagen!

Er zijn bepaalde voedingsstoffen die essentieel zijn voor het managen van stress. 
-    B-vitaminen: Volkoren granen, eieren, vlees, gevogelte, groene bladgroente en peulvruchten. 
-    Magnesium: Groene bladgroente, pompoen en sesamzaad, peulvruchten, vette vis, volkoren producten en quinoa.
-    Proteinen: Vlees, gevogelte, vis, eieren en zuivel. 
-    Vezels: Volkoren producten, peulvruchten, groente en fruit. 
Laat juist de geraffineerde voedingsmiddelen, suiker, alcohol, koffie en geraffineerde plantaardige oliën staan.  

Klik hier voor een heerlijk stressvrije maaltijd van Ekomenu! 


9)  Zoek de stilte op

Kun je niet goed tot rust komen? Goede kans dat je vandaag nog geen moment van stilte hebt gehad. Stilte is heel effectief als je wilt ontspannen! Je kunt door deze tool makkelijker je gedachtes ordenen en hierdoor spanning van je af laten glijden. 


10) Zingen

Het werkt als een instant stressverlichter! Uit vele studies is gebleken dat zingen ontspannen werkt! Briste onderzoekers hebben testen afgenomen bij proefpersonen en wat bleek? Hun stress hormoon was na het zingen veel lager als daarvoor! Of je nou alle ramen kapot zingt met jouw klanken of juist prachtig kan zingen, het is even effectief! 

Zingen

Daarnaast kan yoga helpen om meer ontspanning te vinden. In deze blog vind je meer informatie over yoga.