De voedselindustrie is wereldwijd verantwoordelijk voor een groot deel van de totale CO2-uitstoot. Maar ook factoren als verwarmde kassen, transport, ontbossing, voedselverspilling en het verpakken van alle producten dragen bij aan de totale CO2-uitstoot. Op dit moment zorgt de voedselindustrie dus voor aardig veel vervuiling. Maar het goede nieuws is dat je daar zelf verandering in kan brengen! In dit artikel geven we je tips hoe je dit kunt doen.

  1. Eet minder (rood) vlees

Een gemakkelijke manier om je eigen CO2-uitstoot te kleinen is door minder vlees te gaan eten of er helemaal mee te stoppen en over te gaan op een vegetarisch/veganistisch dieet. Dit klinkt misschien als een grote stap, maar met een paar dagen minder vlees kun je je voedselpatroon al enorm verduurzamen. Als je mee eet met Ekomenu, bespaar je per maaltijd ongeveer 974 gram CO2 ten opzichte van de gemiddelde Nederlander. En zo kun je gemakkelijk en snel een stap nemen naar een duurzamer en een gezonder dieet.
  1. Eet meer seizoensgroenten en -fruit en volkorenproducten 

Groenten en fruit van het seizoen komen niet van ver. Door de lage transportkosten hebben ze dus veel vaker een lagere CO2-uitstoot. Kijk eens op de markt voor verse groenten van het seizoen. En laat je inspireren!
 
co2-uitstoot
  1. Verspil zo min mogelijk 

Het verspillen van eten is natuurlijk hartstikke zonde. Daarnaast is het zonde van de CO2-uitstoot die nodig was om het te produceren en naar je huis te verplaatsen. Probeer de voedselverspilling tegen te gaan. Deze simpele tips kunnen je hierbij helpen: 
 
  • Kijk voordat je boodschappen gaat doen altijd wat je nog in huis hebt.
  • Probeer regelmatig de houdbaarheid van producten in de koelkast en kast te checken, zo hoef je uiteindelijk minder vaak wat weg te gooien.
  • Gooi restjes niet gelijk wel, maar bewaar deze in de koelkast of de vriezer.
 
  1. Kies voor duurzaam 

Als je minder koopt, zal er natuurlijk ook minder geproduceerd worden. En uiteindelijk zorgt dit dus voor minder CO2 uitstoot. En door producten waarmee je echt niet zonder kan (zoals kleding en eten) duurzaam aan te schaffen zetten we een extra stap in het verminderen van de CO2-uitstoot. 
 
  • Probeer eens alleen producten aan te schaffen met een fair-trade logo of een ander duurzaamheidscertificaat.
  • Probeer een product tweedehands te vinden, je kan altijd kijken op marktplaats of op Vinted.
  • Koop producten van hogere kwaliteit, die gaan uiteindelijk ook nog eens langer mee. 
  • Neem je eigen tas mee als je boodschappen gaat doen, zo hoef je niet steeds een nieuw tasje aan te schaffen. Goed voor het milieu en je portemonnee!
  • Doneer je kleding die je niet meer draagt.
  1. Recycle 

Nederland doet al veel aan recycling. En recycling heeft een groot positief effect op het milieu. Ook jij kunt meedoen aan recyclen en op deze manier je CO2-uitstoot verminderen. 
  • Scheid je glas, gft, plastic en papier. 
  • Lever lege batterijen, accu’s en petflessen in. 
  • Hergebruik glazen potten, bijvoorbeeld voor noten en zaden. 
  • Lever je oude kleding in, net zoals overgebleven textiel en schoenen. Of laat het achter bij je lokale kringloopwinkel. 

De gerechten van Ekomenu zijn zoveel mogelijk lokaal en seizoensgebonden. Uiteraard is alles biologisch! Begin met jouw verandering en ga aan de slag met Ekomenu voor een positieve bijdrage aan een schonere planeet!