Slechts 2 maanden – van eind april tot eind juni – zijn de asperges beschikbaar. Daarom is het aan te raden om deze 2 maanden extra te genieten van deze heerlijke voorjaarsgroente. In deze blog delen wij onze 10 favoriete recepten zodat jij optimaal kunt genieten van deze bijzondere groente! 

 

Het verschil tussen witte en groene asperges?

Witte asperges groeien onder de grond, in het donker, en daarom zijn ze wit. Groene asperges groeien in dezelfde aspergebedden, maar dan bovengronds. Onder invloed van licht kleuren ze groen (of paars). Verder hebben witte asperges een zachtere smaak en een dikkere schil. Belangrijk dus dat je deze altijd schilt voordat je ze gebruikt in je favoriete recept. Groene asperges hebben een sterkere en meer uitgesproken smaak. Ze zijn vaak dunner en kleiner van formaat en hebben een zachte schil. Je hoeft ze dus dus niet te schillen voor je ermee gaat koken. Lekker makkelijk!

1. Snelle pasta met groene asperges en basilicum olie 


  Pasta asperges
Italianen houden van eenvoudige en pure pasta’s met weinig ingrediënten. Een snelle pasta die je binnen 20 minuten op tafel kunt zetten en lekker veel groente bevat. Bij deze pasta maak je zelf een heerlijke saus van verse basilicum en olijfolie. Het is ook erg lekker om wat pijnboompittten of gehakte nootjes over de pasta heen te strooien. Gezond en lekker crunchy!
 

2. Aspergesoep met ei-mimosa


Aspergesoep
Een basisrecept voor een heerlijke, fluweelzachte soep. In deze aspergesoep gebruik je aardappels voor binding en top je af met gekookte eieren, ham en verse peterselie. De schillen van de witte asperges kun je heel goed laten meekoken in de soep. Dit zorgt voor extra veel smaak!
 

3. Pangebakken asperges met sinaasappel salsa en dille-yoghurt


Gebakken witte asperges 
Een bijzondere salade die perfect is voor een warme lentedag. Zowel voor bij de lunch als avondmaaltijd. Door de dille-yoghurt en frisse salsa van sinaasappel is dit een heerlijke lente salade. Om het af te maken een bedje van de lekkerste linzen die er zijn: Beluga linzen!
 

4. Flammkuchen met groene asperges en pecorino en een frisse tomatensalade

Een variant van de traditionele flammkuchen. Een flammkuchen die rijkelijk belegd is met zachte cottage cheese, groene asperges en pittige pecorino kaas. Bij de flammkuchen wordt een frisse tomatensalade geserveerd met balsamico dressing. Lekker, snel en ideaal voor het hele gezin! 
 

5. Mix van asperges met kervel-yoghurtdressing


Mix van asperges 
Deze mix van groene en witte asperges ziet er niet alleen leuk uit, het smaakt ook nog eens heerlijk. Ze worden vaak apart van elkaar gegeten, maar samen smaken ze ook ontzettend lekker. In dit recept worden ze gecombineerd met een heerlijke kervel-yoghurtdressing, gekookte eitjes en krieltjes met verse dille. Gegarandeerd smullen!

6. Klassieke asperges met ei mimosa


Klassieke asperges
Een recept dat simpelweg niet kan ontbreken in dit lijstje. Een klassieke variant met ei, ham en aardappels.  

7. Lentesalade met asperges, pastrami en gebakken aardappels


Lentesalade
Je kunt zoveel kanten op met deze leuke groente, zo kun je het ook combineren met pastrami van wilde gans. De salade maak je met courgette, roodlof en erbij heerlijk krokant gebakken aardappels. Door de groenten te grillen krijgen ze een heerlijke rokerige smaak. Eet je liever geen wilde gans? Pastrami kun je tegenwoordig ook vinden gemaakt van rund.

8. Salade met asperges, lupine en roodlof


Asperge en lupinebonen
 Deze kleurrijke salade  met roodlof, spinazie en lupinebonen is een echte aanrader. Wist je dat lupine van Nederlandse bodem lekker, duurzaam en supergezond is? Het bevat meer eiwitten en vezels dan andere peulvruchten en heeft een stevige bite en licht notige smaak. De dressing van de salade maak je van mayonaise, azijn, zout en peper. Extreem lekker!

9. Smeuïge risotto met asperges, knapperige selderij en oude kaas


Risotto met asperges
Een traditionele risotto gemaakt met champignons en knapperige selderij. De oude kaas zorgt ervoor dat de risotto lekker smeuïg wordt. Het is ook leuk kletskoppen te maken van de oude kaas.

10. Shandong asperges met rijst en ei


Shandong asperges 
Hou je van spicy? En van Aziatisch eten? Dan is dit een recept voor jou. Dit gerecht vindt zijn oorsprong in de Chinese provincie Shandong. Deze provincie staat bekend om zijn spicy keuken. In China wordt het gerecht vaak gemaakt met garnalen, maar wij hebben een vegetarische variant met groene asperges.

Wil je meer inspiratie? Kijk op Ekomenu voor nog meer lekkere recepten!