Nu de zomer weer voor de deur staat is het natuurlijk leuk om te gaan picknicken in het park. Maak van tevoren lekkere hapjes die je makkelijk kunt meenemen. Denk aan gesneden fruit, koude pastasalade, broodjes en lekkere dipjes. Of een heerlijk versgebakken quiche!  Een quiche is een perfecte picknickmaaltijd. Je kunt 'm namelijk makkelijk van tevoren klaarmaken en ook koud smaakt hij nog heerlijk. En wanneer de quiche in de oven staat, heb jij genoeg tijd om de rest van de picknickspullen bij elkaar te zoeken! 

 Tip: gebruik je vochtige groenten in je quiche? Strooi dan wat paneermeel over de quichebodem zodat het vocht van de groente geabsorbeerd kan worden.

Klassieke quiche Lorraine met prei en spekjes

Een klassieker die niet in deze lijst kan ontbreken. De quiche Lorraine komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het deeg wordt vaak gemaakt van bloem, water en boter met een vulling van eieren, prei, spek en room. Heb je minder tijd? Dan kun je ook kant- en klaar deeg gebruiken. Net zo lekker en het scheelt veel tijd.


Quiche Lorraine 


Ingrediënten
-1 st quichedeeg (kant en klaar)
-3 st prei
-75 g spekblokjes
-50 g geraspte kaas
-2 st rode ui 
-1 st knoflookteen
-4 eieren
-1 el olie
-snufje zout en peper

Bereidingswijze​​​​​​
  1. Verwarm de oven voor op 200 ºC en leg het deeg met het bakpapier in een springvorm of quichevorm. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  2. Pel en snipper de ui en knoflook. Halveer de prei in de lengte, spoel onder de kraan en laat heel goed uitlekken. Snijd de prei in dunne ringetjes.
  3. Snijd het spek wat kleiner en bak krokant gaar in een droge bakpan. Schep uit de pan en leg opzij. Verhit olie (of verwarm boter) in de bakpan en bak de ui, knoflook en prei 5 minuten op een middelhoog vuur glazig.
  4. Klop de eieren en kaas los in een ruime kom (eventueel met een scheutje melk). Schep met een schuimspaan de groenten en het spek erdoor en breng op smaak met een zout en peper.
  5. Giet alles in de springvorm en bak de quiche Lorraine in circa 30-40 minuten gaar en goudbruin. Plaats de bakvorm eerst onderin de hete oven en de laatste 10 minuten bovenin de oven.
 

Mediterrane groentequiche met feta

Het zonnetje, een verkoelend drankje, olijven en frisse feta. Na het eten van deze quiche voelt het alof je even in Italië bent. Heerlijk om hierbij nog een simpele salade van rucola of veldsla te serveren die je besprenkelt met olijfolie en balsamico-azijn. 

Ingrediënten
-1 el olijfolie 
-1 knoflook 
-1 rode ui 
-1 courgette 
-1 paprika 
-4 eieren
-quichedeeg (kant en klaar)
-potje zwarte olijven in plakjes
-100 g feta
-200 g crème fraîche
-oregano

Bereidingwijze
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Pel de ui en snijd in ringen. Plet de knoflook en snijd fijn. Verhit olie in een bakpan en fruit de ui en knoflook op een laag vuur.  Was de courgette en rode paprika en snijd in smalle reepjes. Bak mee met de ui en knoflook.
  2. Meng de crème fraîche met de helft van de feta, eieren en oregano en breng op smaak met zout en peper. Giet het vocht van de zwarte olijven weg en schep de helft van de olijven door het mengsel.
  3. Rol het quichedeeg over een quichevorm. Verdeel de groenten over het quichedeeg en schenk het eimengsel eroverheen. Bestrooi met de overgebleven feta en olijven en bak de quiche gedurende 40-45 minuten in de voorverwarmde oven.
 
Quiches
 

Quiche met zalm en broccoli 

Dit is een leuke variant op de standaard quiche. In dit recept gebruiken wij namelijk filodeeg in plaats van quichedeeg. Filodeeg komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en is een stuk luchtiger en knapperiger dan bladerdeeg of quichedeeg. Heerlijk dus voor een zomerse picknick. In de supermarkt vind je filodeeg vaak in de diepvries. 

Ingrediënten
-50 g boter 
-6 vellen filodeeg
- 1 stronk broccoli
-150 g gerookte zalm
-1 ui 
-4 eieren
-200 g cottage cheese
-10 g verse dille
-peper en zout
-olijfolie

Bereidingswijze 
  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een bakvorm in en verdeel hier de plakken filodeeg over. Ze mogen over elkaar heen vallen. Bestrijk alle filodeeg plakken met een beetje olie of gesmolten boter.
  2. Snijd de broccoli in roosjes, de stronk in plakjes en kook in 6-8 minuten beetgaar, giet het kookvocht af. Pel de ui en snij in halve ringen. Verwarm olie in een bakpan en bak de ui 2-3 minuten op een middelhoog vuur. Snij dde gerookte zalm in reepjes. 
  3. Klop de eieren, cottage cheese en dille los in een kom en breng op smaak met peper en zout. 
  4. Meng de broccoli, ui en zalmsnippers met het ei-mengsel en giet in de met filodeeg beklede bakvorm. Bak gedurende 30 minuten in de oven, tot de quiche stevig aanvoelt.
Tip!  Je kunt er ook mog wat geraspte kaas overheen strooien voor je de quiche in de oven zet. 

Wil je meer inspiratie? Kijk op Ekomenu voor nog meer lekkere recepten!