Knoflook, we kunnen het niet meer wegdenken in de keuken. Het is een echte smaakmaker en het wordt in heel veel recepten gebruikt. Oorspronkelijk komt knoflook uit Centraal-Azië en het werd al zo'n 5000 jaar gebruikt. In dit artikel delen wij onze favoriete recepten met knoflook en vertellen wij waarom het zo populair is. 

Wondermiddel 

Knoflook wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige werking.  Vroeger werd het, net als ui, dagelijks gegeven aan de piramidebouwers in Egypte. Hiermee hoopten ze ziektes buiten de deur te houden. Ook de Romeinen, Chinezen en Grieken zweren bij de geneeskrachtige werking. Knoflook bevat verschillende vitamines en minderalen. Het geeft je immuunsysteem een boost, is ontstekingsremmend, zorgt voor een gezond cholesterol, helpt bij een hoge bloeddruk en is rijk aan antioxidanten. Een echt gezondheidsbommetje dus!
 

Hoe gebruiken? 

Het pellen van een knoflook kan wat tijd kosten. Wij hebben een aantal tips om dit klusje wat makkelijker te maken. De beste manier is om hem te pletten met een groot mes. Duw hard met de platte kant van het mes op de knoflook, hierdoor komt het velletje los en kun je deze er makkelijk af plukken.

Wat ook goed werkt: plaats een knoflookteen in een kom of pot, plaats een andere kom of deksel erop en schud hard. Na ongeveer 10 seconden zou je teentje er gepeld uit moeten komen. Je kunt knoflook erg lang bewaren. Op een koele donkere plek blijven ze wel 6 maanden tot een jaar goed. Wel goed om te weten, hoe ouder, hoe scherper de smaak wordt. Handig om hier wel rekening mee te houden tijdens het gebruik in je favoriete recept! 
 

Favoriete recepten 

Knoflook is wereldwijd bekend en wordt in veel recepten gebruikt als smaakmaker. In de Mediteraanse, Spaanse, Aziatische, Indiase en Zuid-Amerikaanse keuken wordt er volop mee gekookt. Denk aan heerlijke pasta aglio e olio of verse guacamole. Bekijk hieronder een drietal heerlijke recepten met knoflook, op een bijzondere manier bereid.

1. Romige citroen-knoflookspaghetti 


Een spaghetti met de lekkerste ingrediënten die je in een handomdraai op tafel zet. Dat klinkt als een droom, maar komt uit in dit gerecht. Citroen, veel knoflook, gehaktballetjes, broccoli en palmkool samen met romige crème fraîche. Dat is genieten. Romige citroen-knoflook spaghetti



2. Falafelballetjes met frietjes, komkommersalade en knoflook-yoghurtsaus

 
Peulvruchten eten is gezond. Dat word je wel heel makkelijk gemaakt met falafelballetjes. Falafel is een Arabisch gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten, ui en kruiden. Men zegt dat de balletjes vroeger zijn bedacht in Egypte als vleesvervanger in de vastentijd. Meestal worden de balletjes geserveerd met een sausje zoals tahinsaus, hummus, uiensaus, yoghurtsaus of een knoflooksaus.falafelballetjes met knoflook-yoghurtsaus

3. Pittige spinazie curry met gele rijst met limoen-kokosyoghurt en crispy knoflook


Deze vegan spinazie curry zit vol met verrukkelijke smaken! Een pittige currypasta is de basis van het recept, die wordt opgebouwd met sappige tomaten, spinazie en krokante knoflook. De kokosyoghurt zorgt voor een romig en fluweelzacht tintje. De geel gekleurde rijst is de 'slam dunk' voor een geslaagde avond. 

Curry met yoghurt-kokosaus en crispy knoflook


Voor meer tips en inspiratie ga je naar onze website