De hoeveelheid pesticiden op onze groenten en fruit neemt sterk toe. Dit blijkt uit onderzoek van de actiegroep Pesticide Action Network (PAN). Over een periode van 8 jaar is de hoeveelheid pesticiden die op ons eten zit, toegenomen met 61%. Hoe dit komt en wat je er tegen kunt doen, ontdek je in dit artikel.  
 

Steeds meer gif op ons eten
De Europese Commissie wil in 2030 het gebruik van gevaarlijke pesticiden hebben gehalveerd. Dit is onderdeel van de Green Deal met het doel om de Europese landbouwsector te verduurzamen. Volgens de commissie hebben boeren in 2019 al minder gif gespoten dan in voorgaande jaren. 

Toch laat het onderzoek van PAN iets anders zien. Namelijk dat er in 2011 op 18 procent van ons fruit pesticiden aanwezig was. Acht jaar later, in 2019, was dit percentage opgelopen tot 29 procent. Dit gaat om een toename van 61 procent! 
 

Even afspoelen onder de kraan? 

Denk je nu 'prima, dan spoel ik mijn fruit en groente wel beter af’... Helaas heeft dit maar weinig effect. Het is wel goed om het te wassen, maar vooral om stof en slechte bacteriën te verwijderen. Pesticiden zijn namelijk ontwikkeld om flinke regenbuien te weerstaan. Daarom was je ze er niet zomaar vanaf. 
 

Ga voor minder gif 

Wat kun je dan wel doen om zorgeloos te genieten van groente en fruit? In de biologische landbouw wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Er is een beperkt aantal pesticiden toegestaan, maar deze moeten van natuurlijke oorsprong zijn. Daarnaast worden ze pas ingezet als andere methoden, zoals gewaskeuze en gewasrotatie, niet helpen. Dit zorgt ervoor dat biologische producten veel minder pesticiden bevatten. 

Er is ook een groot verschil tussen verschillende soorten groenten en fruit. Elk jaar brengt de Environmental Working Group nieuwe resultaten naar buiten over de meest bespoten groenten en fruit. Resulterend in een Dirty dozen en een Clean fifteen. Het onderzoek van 2023 laat zien dat je (niet biologische) aardbeien, spinazie en boerenkool beter kunt ontwijken. Daarnaast blijkt dat blauwe bessen en sperziebonen ook veel meer pesticiden bevatten dan we dachten. 

Van welke groenten en fruit kun je dan onbezorgd genieten? Boven aan de Clean fifteen staan avocado’s, maïs en ananas. Maar ook asperges, kiwi’s en zoete aardappelen bevatten relatief weinig pesticiden. En ook hier geldt… kies zo vaak mogelijk voor lekker biologisch! 

Tot slot willen we wel graag delen, dat je grote voordelen van het eten van voldoende groente en fruit belangrijker zijn dan de eventuele schade door pesticiden. Blijf dus vooral genieten van deze health boosters, maar kies bewust. 

Ga nu naar de website van Ekomenu voor heerlijke menu’s vol pure biologische ingrediënten.