Hummus wordt al heel lang gegeten in het Midden-Oosten, maar is de afgelopen jaren ook bij ons ontzettend populair geworden. En dat is niet zo gek; het is namelijk super gezond én je maakt het super makkelijk zelf. Kookboeken en het internet staan vol met leuke variaties op de klassieke hummus.
Hummus wordt gemaakt van kikkererwten en is dus een echte eiwitbron. Door het toevoegen van tahin en olijfolie wordt het een super spread die je heerlijk op een cracker of een snee brood kunt smeren. Je kunt eindeloos varieren met kruiden, specerijen of groenten voor de lekkerste hummus variaties. Wij delen vandaag 4 makkelijk te bereiden en verrassende hummus recepten.
1. Zoete mango-kerrie hummus
Mango in je hummus? Ja! De combinatie moet je echt een keer proberen. De zoete mango gaat heel goed samen met kkkererwten en kerriekruiden. Als je van pittig houdt is het ook erg lekker om er wat chilipoeder of cayennepeper doorheen te mengen. Top de mango-hummus af met wat verse koriander of peterselie. Heerlijk om te serveren met platbrood of crackertjes!
Ingredienten:
- 1 blik, 265 g kikkererwten (zonder uitlekvocht)
- 60 g tahin
- 1 mango
- 1 citroen
- Siroop
- 1 knoflookteen
- 1 tl kerrie
- Peper en zout
- Verse koriander of peterselie
Bereidingswijze:
- Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan en laat goed uitlekken.
- Schil de mango, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees klein.
- Doe de kikkererwten in de keukenmachine of pureer 2 minuten met een staafmixer.
- Doe de mango, tahin, citroensap, (agave)siroop, knoflook en kerrie bij de kikkererwten en meng tot een gladde moes. Breng op smaak met zout en (chili)peper.
- Serveer in een kommetje.
2. Geroosterde paprika met harissa
Deze hummus kost iets meer tijd, maar dat is het zeker waard. De puntpaprika’s moeten namelijk eerst nog even in de oven geroosterd worden zodat ze een heerlijke rokerige smaak krijgen (je kunt natuurlijk ook een pot met geroosterde paprika kopen ;-) Door het toevoegen van de harissa wordt deze smaak weer wat verzacht. Extra lekker om over de hummus nog wat verse peterselie te strooien.
Ingrediënten:
- 1 blik, 265 gr kikkererwten (zonder uitlekvocht)
- 3 zoete puntpaprika’s
- 100 ml tahin
- 2,5 theelepel harissa
- 1 citroen
- 1 tl komijnpoeder
- 2 tenen knoflook
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 ˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Was de zoete puntpaprika en snijd in de lengte doormidden, verwijder de zaadlijsten en pitjes. Snijd in stukken en breng op smaak met olijfolie, peper en zout. Plet de knoflook en leg bij de paprika op de bakplaat. Bak de puntpaprika en knoflook gedurende 25 minuten in de hete oven.
- Verwijder het velletje van de knoflook, dit kun je doen door de knoflookteen uit het velletje te duwen.
- Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan en laat goed uitlekken. Doe de kikkererwten in een keukenmachine of mix met een staafmixer voor 2 minuten glad.
- Voeg de tahin, harissa, geroosterde paprika, citroensap, komijn, knoflook toe en breng op smaak met peper en zout. Meng tot er een gladde moes ontstaat. Blijft de hummus te dik, schenk er dan wat water bij.
3. Chocolade hummus
Hummus maar dan even helemaal anders! Deze hummus is superleuk om samen met je kinderen te maken. Heel lekker op een boterham met plakjes aardbei of banaan.
Ingrediënten:
- 1 blik, 265 g kikkererwten (zonder uitlekvocht)
- 45 g cacaopoeder
- 120 ml ahornsiroop
- 1 el pindakaas (optioneel)
- 50 ml water
- Snuf zout
Bereidingswijze:
- Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan en laat goed uitlekken.
- Mix de kikkererwten in een keukenmachine of met een staafmixer voor 2 minuten. Voeg de cacaopoeder, ahornsiroop, pindakaas, water en een snuf zout toe.
- Meng tot een moes, blijft de hummus te dik, voeg dan nog wat water toe.
3. Pompoenhummus
Ingrediënten:
- 300 g pompoen
- 1 blik, 265 kikkererwten (zonder uitlekvocht)
- 2 et tahin
- 1 tl komijnpoeder
- 3 el water
- Zout en peper naar smaak
- Peterselie
Bereidingswijze:
- Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan en laat goed uitlekken.
- Snijd de pompoen in kleine stukken en kook in 15-20 minuten gaar. Giet het water af en laat uitstomen.
- Mix de kikkererwten in een keukenmachine of met een staafmixer voor 2 minuten. Voeg de pompoen, tahin, komijnpoeder toe en breng verder op smaak met zout en peper.
- Serveer in een schaaltje en top af met verse peterselie.
Tip! Lekker met sesamzaadjes.
Voor meer tips en inspiratie ga je naar onze website!