Peulvruchten zijn de zaden van een plant.  Je hebt heel veel verschillende soorten, denk bijvoorbeeld aan kikkererwten, linzen en allerlei bonen. Peulvruchten zijn eiwitrijk, bevatten veel vezels, ijzer en andere nuttige vitaminen en mineralen. Ze zijn door hun samenstelling in voedingsstoffen een goede vervanger voor vlees bij de avondmaaltijd. Ook zijn ze overheerlijk als toevoeging in allerlei recepten van salades tot soepen, curry's tot stoofpotten. Leef je uit met deze heerlijke fijne boontjes. 


Zijn peulvruchten gezond?
Peulvruchten zijn harstikke goed voor je lichaam. Ze bevatten veel eiwit, vezels, ijzer en andere nuttige vitaminen en mineralen. Ook verlagen ze jouw LDL-cholesterol. Hoe hoger het LDL-cholesterol, hoe hoger de kans op hart -en vaatziekten. Peulvruchten helpen dus om je bloedvaten gezond te houden. Daarom geldt het advies om elke week peulvruchten te eten.

Het verschil tussen peulvruchten
Er zijn heel veel verschillende peulvruchten. Zo heb je de linzen, kidneybonen, sojabonen, kikkererwten, witte bonen en zwarte bonen. Al deze peulvruchten zijn weer anders van structuur en samenstelling. Kikkererwten en linzen zorgen voor de regulatie van je bloedsuikerspiegel terwijl erwten en bonen weer kunnen helpen met de stoelgang. Maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze rijk zijn aan eiwitten en vol met vezels! Varieer dus volop, dat is het devies. 

Probeer eens de pittige curry met groene groente en kikkererwten

Peulvruchten gezond

Vers, gedroogd of uit blik? Welke peulvrucht is het gezondst? 
Je hebt heel veel verschillende soorten peulvruchten en je kunt ze allemaal op een andere manier bewaren en kopen. Sommige peulvruchten zijn in blik te koop, in een zak, gedroogd of vers. Maar welke is nou de gezondste keuze? Check hiervoor de etiketten op de verpakkingen. Peulvruchten zijn altijd een gezonde keuze als hier geen suikers aan toegevoegd zijn en er minder dan 0,5g zout in zit.
 
Nadelen van peulvruchten
Hoewel peulvruchten harstikke gezond zijn, hangen er ook een enkele nadeel aan. Soms kunnen bepaalde peulvruchten winderigheid veroorzaken. Dus kijk hiermee uit als er een date gepland staat!  Let ook goed op met het Kijk ook het verhitten van peulvruchten. Peulvruchten bevatten een stofje die de darmwand kunnen beschadigen waardoor de opname van bepaalde voedingsstoffen vertraagd wordt. Als je de peulvruchten goed verhit is dit vrijwel niet mogelijk.

Hoe eet je peulvruchten?

Omdat er zo veel verschillende peulvruchten zijn kun je alle kanten met ze op. Je kunt ze bij je warme avondmaaltijd eten en als vleesvervanger gebruiken. Ook kun je ze vermalen en er soep of hummus van maken. Je kunt ze zelfs koud eten in je salade of als topping! Bekijk eens dit recept met peulvruchten.

Linzencurry met spinazie
Peulvrucht-recept
 
Ekomenu heeft een ruim assortiment recepten met peulvruchten, bekijk de site voor voor inspiratie of bestel eens één vegetarische of vegan maaltijdbox. Daar vind je regelmatig peulvruchten in onze recepten! 

Peulvruchten gezond