Suikervrij bakken is ideaal voor een gezond dieet. Vandaag verkennen we enkele populaire suikervervangers en hoe je ze kunt gebruiken om je bakrecepten een gezondere draai te geven.
 

Erythritol

Erythritol komt van nature voor in vruchten zoals peren, druiven en meloenen, en in champignons. Het wordt in het bloed opgenomen, maar heeft geen invloed op je bloedsuikerspiegel, waardoor het ook een uitstekende keuze is voor diabetici. Het is ook beter voor je gebit dan suiker. Tegenwoordig is erythritol niet alleen verkrijgbaar in natuurwinkels, maar ook in de supermarkt, vaak in poedervorm. Je kunt erythritol 1-op-1 vervangen voor suiker in recepten. Hoewel het wat duurder is, zijn de voordelen zeker de moeite waard. Perfect om suikervrij mee te bakken!
 

Stevia, bananen en dadels

Stevia is een natuurlijke zoetstof afkomstig van de bladeren van de steviaplant. Het is veel zoeter dan suiker, maar bevat geen calorieën en heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Het is verkrijgbaar in poeder- en vloeibare vorm en kan in kleine hoeveelheden worden gebruikt om de zoetheid van recepten te verhogen. Tip: Gebruik stevia in kleine hoeveelheden, aangezien het veel zoeter is dan suiker. Voor 1 kopje suiker heb je slechts 1 theelepel stevia nodig.

Het gebruik van stevia kan je suikervrije baksel droger maken, omdat het minder vocht vasthoudt dan suiker. Daarom is het aanbevolen om stevia te combineren met banaan of dadels, zodat de vochtbalans behouden blijft. Laat de dadels 5 minuten weken in een klein laagje kokend water. Vervolgens kun je ze pureren en aan je suikervrije baksel toevoegen. 
 

Honing en siropen

Er wordt vaak gedacht dat honing of siropen zoals ahorn- of agavesiroop gezonder zijn dan gewone suiker. Agavesiroop bevat bijvoorbeeld weinig glucose, wat zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel. Maar met ongeveer 85% fructose is het ook niet bepaald een gezondheidsbommetje. Ahornsiroop klinkt misschien beter, maar per 100 gram krijg je alsnog 67 gram suiker binnen – bijna net zoveel als bij normale suiker. Honing bevat zelfs 82 gram suiker per 100 gram. Bij Ekomenu gebruiken we graag honing, omdat het wel een natuurlijk en puur product is.

 

Conclusie:


Je kunt het gebruik van suiker het beste tot het minimum beperken, maar als je toch wilt zoeten, dan kun je beter uitwijken naar de bovengenoemde natuurlijke opties. Het is goed om te experimenteren met suikervervangers en zo je favoriete recepten gezonder te maken!
 

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma