Steeds meer mensen over de hele wereld kiezen voor plantaardige producten. Vanwege hun gezondheid, het milieu, diervriendelijkheid of omdat het gewoon lekkerder is. Ongeveer 5% van de Nederlanders eet vegetarisch en dit percentage wordt in de toekomst steeds groter. Hiermee groeit ook het aantal vegetarisch en vegan producten. Als je in de supermarkt kijkt zie je het aanbod van vleesvervangers steeds meer uitbreiden. Er komen steeds meer producten bij die het V-Label hebben.

Wat is het V-Label?

V-Label is 's werelds grootste vegan en vegetarische keurmerk. Het keurmerk is in 1996 in Zwitserland opgericht. Inmiddels dragen meer dan 50.000 producten wereldwijd het V-Label, waarvan 3.000 in Nederland. Met dit keurmerk zie je in één oogopslag in de supermarkt of het product vegetarisch of vegan is. Het lezen van etiketten en lange ingrediëntenlijsten is dus niet meer nodig. Met meer dan 25 jaar ervaring in het etiketteren van producten zijn ze koplopers van een wereldwijde beweging. Daarnaast hebben ze in meer dan 30 landen partnerorganisaties. De Vegetariërsbond beheert en controleert het V-Label keurmerk in Nederland.
 

Het belang van het hebben van een vegan logo

Uit meerdere onderzoeken is gebleken hoe groot het belang van een vegan label is. Uit een onderzoek van The Vegan Society uit 2020 blijkt dat meer dan 95% van de vegans actief zoekt naar een logo. Dit is zelfs 99% als het gaat om de categorie voedsel en dranken. Daarnaast is er een onderzoek uitgevoerd door ProVeg. Uit dit onderzoek kwam naar voren hoe belangrijk het hebben van een vegan logo is. Dit komt omdat er in de EU geen wettelijke definitie van de termen 'vegan' en 'plantaardig' bestaat. Het V-Label verzekert consumenten dus dat het product ook daadwerkelijk vegan is.
 

Nieuw uiterlijk label

Op 3 januari heeft V-Label laten weten dat er een onderscheid komt in het vegan en vegetarisch logo. Het vegan logo behoudt zijn gele achtergrond, terwijl het vegetarische logo groen wordt (zie afbeeldingen hieronder). Daardoor wordt het nog makkelijker om te zien of een product vegan of vegetarisch is. Ook krijgt de tekst een update zodat deze meer opvalt. We zullen nog wel geduld moeten hebben. Omdat er meer dan 50.000 producten het logo dragen, kan het tot 2 jaar duren voordat de veranderingen bij alle producten zichtbaar zijn. 
V-Label logo
 

Wil je meer weten over het V-Label? Kijk dan de op site van de Vegetariersbond.
 
Button: leefstijlen V-label