Vanaf deze week kopen wij onze verse kruiden rechtstreeks in bij de broers Arthur, Steven en Wim Lauwers van het Vlaamse Herbio in Duffel. De verse kruiden leveren we zoveel mogelijk met een kluitje. Zo blijven ze lang vers, en het staat ook nog eens leuk in een potje in de keuken. 

Familiebedrijf

De drie broers startten hun ‘kruidencarrière’ met het kleinschalig telen van basilicum. Hun moderne bedrijf is intussen uitgegroeid tot één van de grootste kruidenproducenten in België, met meer dan 100 verschillende soorten kruiden. Het hele jaar door levert Herbio plukverse kruiden. Zelfs in de winter kun je verse basilicum krijgen, die geurt naar de zomer.

Volledig biologisch

Sinds 1995 telen de broers met veel zorg en toewijding volledig biologisch. Met veel aandacht voor mens en milieu. Bij de teelt van biologische kruiden wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke gewasbescherming en organische meststoffen. Lieveheersbeestjes of wespen worden ingezet ter bestrijding van bladluis. Verder krijgen de kruiden ruim de tijd om op hun eigen tempo te groeien. De verse kruiden leveren we zoveel mogelijk met een kluitje. Zo blijven ze langer vers, en het staat ook nog eens leuk in een potje in de keuken.
 

Milieuvriendelijk

Naast een grote zorg voor biologische teelt en kwaliteit, gaan de broers nog een stapje verder:
  • In een gesloten circuit wordt regenwater opgevangen, gezuiverd en gebruikt om de planten te besproeien. Zo wordt er geen druppel water verspilt.
  • Het bedrijf produceert zelf elektriciteit en gebruikt de warmte en CO2 die daarbij vrijkomt om de kruidenplantjes nog sterker te maken.
  • Dankzij een efficiënte teeltwijze, wordt de ruimte optimaal gebruikt en kan er jaarrond worden geteeld.
  • Mbt de verpakkingen: er wordt optimaal ingezet op composteerbare of biologisch afbreekbare verpakkingen. Bijvoorbeeld met een papieren hoes die bij het oud papier kan.
 

Teelt

De kruiden worden voor 80% gekweekt in serres. Er zijn meerdere serres omdat niet alle kruiden dezelfde temperatuur nodig hebben. Het zaaiproces verloopt voor bijna al de kruiden wel gelijkaardig. Alleen tijm, rozemarijn, munt, dragon en nog enkele andere worden gestekt in plaats van gezaaid.
Bieslook daarentegen wordt eerst in de volle grond gezaaid. De plantjes sterven na de zomer af en dan worden de wortels uit de grond gehaald en ingevroren. Na de winter worden de bieslook wortels weer ontdooid, grondig gespoeld en geplant in potjes.
 

Lekkere recepten met kruiden van Herbio

Ekomenu - de enige biologische maaltijdbox - gebruikt vaak verse kruiden in haar recepten. Zo is de verse kervel bijvorbeeld overheerlijk in dit tabouleh recept. Of de petereselie in dit recept met polenta, portabella steak en chimichurri. Of hou je meer van Oosters? Dan is koriander erg lekker in deze Bombay potatoes met een koriandersausje.

Bloemkool tabouleh RK.jpg

Nog veel meer lekkere recepten met verse kruiden zijn te vinden op de website van Ekomenu.