Kruiden bewaren

Je kunt verse kruiden het best bewaren door ze in vochtig keukenpapier te wikkelen. Doe ze daarna in een afgesloten bakje in de koelkast. Zo blijven de kruiden gehydrateerd en langer vers. Je kunt kruiden ook met olijfolie invriezen. Was de kruiden, droog goed af en snijd klein. Schenk olijfolie in een ijsblokjes vorm en doe hier de kruiden bij. Deze ijsblokjes kun je dan tot zes maanden bewaren in de vriezer. Je kunt ze gebruiken bij soep en sauzen.


Kruiden laten groeien

Heb je verse kruiden plantjes met een kluitje? Deze kun je vrij eenvoudig weer opnieuw laten groeien. Knip de verse kruiden (bijvoorbeeld bieslook) voorzichtig vanaf de onderkant, maar zorg ervoor dat je niet te veel weghaalt en er nog wat groen blijft staan. Dit kun je dan in een potje plaatsen, bijvoorbeeld voor het keukenraam. Geef af en toe een beetje water (maar niet te veel), binnen 6-7 weken zou je alweer nieuw, jong blad kunnen zien. Dit is een leuke en eenvoudige manier om altijd verse kruiden binnen handbereik te hebben!
 

Zelf kruidenboter maken

Roer fijngehakte verse kruiden door zachte boter en gebruik dit bij vlees en vis gerechten of op een lekker stukje brood. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en snijd de kruiden goed fijn, zo kun je de boter goed mengen met de ingrediënten.

Ingrediënten kruidenboter:
  • 250 g (ongezouten)roomboter
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt of geperst)
  • 3 el verse kruiden zoals peterselie of bieslook
  • 1 tl citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze: meng alle ingrediënten door de zachte boter en zet 30 minuten in de koelkast. De kruidenboter is één tot twee weken te bewaren in de koelkast. Experimenteer met andere kruiden zoals dille, tijm of basilicum voor een andere smaak!


Kruidenolie

Je kunt verse kruiden gebruiken om er een heerlijke kruidenolie van te maken. Laat wat takjes rozemarijn, tijm of basilicum trekken in olijfolie extra vierge om te gebruiken bij je pizza, soep of brood! Was en droog de kruiden goed. Giet olijfolie extra vierge in een afsluitbare fles en doe hier de kruiden bij.
 

Kruidenthee

Gebruik verse munt, citroenmelisse of tijm om een rustgevende thee te zetten.
 

Zelf een kruidenpesto maken

Ingrediënten pesto:
  • 50 g verse basilicumblaadjes
  • 50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 30 g pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 100 ml extra vierge olijfolie

Bereidingswijze: Blend of mix alle ingrediënten tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper. Tip; rooster eventueel de pijnboompitten van tevoren en laat ze afkoelen voor meer smaak. Je kunt de pijnboompitten ook vervangen met andere noten zoals walnoten of cashewnoten.

 

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker en van een gezonde bodem te eten, dan is de Ekomenu maaltijdbox wellicht wat voor jou. Wil je graag lekker in je vel zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu de Voel je lekker app en coaching programma.