Lasagne is een Italiaanse ovenschotel die wordt opgebouwd uit dunne pastabladen. Oorspronkelijk wordt het gerecht gevuld met gehakt, tomatensaus en een romige bechamelsaus. Tegenwoordig bestaan er talloze variaties : vega, vegan of met  groenteplakken in plaats van pastabladeren. Dat maakt het een ontzettend leuk gerecht om zelf te maken en om mee te experimenteren. 

Vandaag delen wij onze tips voor het maken van de lekkerste lasagne! 

 
1. Vet de ovenschaal van tevoren in met olie, boter of bechamelsaus voor je hier de lasagne in opbouwt. Hierdoor kun je hem na het bereiden in de oven makkelijk uit de ovenschaal scheppen.
2. Gebruik verse lasagnebladeren, deze zijn extra lekker en heel snel gaar! Heb je meer tijd? Maak dan zelf lasagnebladeren.
3. Snijd de groente niet te grof, de bite is erg belangrijk dus zorg dat je de groente klein snijdt. Gebruik nooit rauwe groente, want tijdens het bakken in de oven komt er veel vocht van vrij en dit kan voor een te waterige saus zorgen. Zorg er voor dat je de groente van tevoren stoomt of bakt. 
4. Gebruik je vlees? Zorg er dan voor dat je goede kwaliteit vlees gebruikt, deze bevat aanzienelijk minder vocht en is veel smaakvoller. 
5. Strooi tussen alle laagjes wat (Parmezaanse) kaas, dit zorgt voor extra smeuigheid. 
6. Maak de lasagne van tevoren – Zet hem na het maken afgedekt in de koelkast en bak hem vervolgens af. De smaak trekt hierdoor goed in alle lagen en hierdoor smaakt hij extra lekker.
7. Dek de lasagne voor de helft van de baktijd met aluminiumfolie af, hierdoor voorkom je dat de bovenkant verbrandt. Haal aan het eind van de baktijd de folie van de ovenschaal af en bak de bovenkant krokant.
8. Laat de lasagne 10 minuten rusten zodat je hem beter kunt aansnijden.
9. Let goed op de hoekjes, deze verbranden snel. Smeer de hoekjes dus ook goed in met (bechamel)saus, hierdoor voorkom je dat de hoekjes verbranden.

Inspiratie nodig? Probeer dan eens deze heerlijke vegetarische linzen-pompoen lasagne.  

pompoenlasagne

Of deze heerlijke aubergine lasagne met 2 soorten kaas. 

auberginelasagne

Kijk voor meer recepten op ekomenu.nl!