Tijdens Pasen is boter natuurlijk onmisbaar. Het is namelijk heerlijk op een plak paasbrood of op een versgebakken croissant. Door verse kruiden, fruit of een compleet andere kooktechniek kun je boter een heerlijke twist geven. Hierdoor kun je extra genieten en ziet de tafel er ook nog eens extra feestelijk uit. In dit artikel kun je 10 heerlijke recepten vinden voor een bijzondere boter. Ga net als ons helemaal los!  

Tip: Haal de boter altijd op tijd uit de koelkast. Dan is hij lekker makkelijk smeerbaar en makkelijk te mengen. 

1. Gekarameliseerde perenboter

Tijdens het karameliseren van een peer komen er fruitsuikers vrij. Hierdoor wordt de boter lekker zoet maar behoudt het ook iets fris.  Deze boter gaat heerlijk samen met een plak cake of een wafel. 
1. Schil de peer en snijd in kleine stukjes. Laat in een pan met een beetje honing op laag vuur pruttelen en wacht tot de peer begint te karameliseren. 
2. Haal de pan op tijd van het vuur zodat de suiker niet verbrandt. 
3. Meng de gekarameliseerde peer in een keukenmachine samen met de boter fijn. 

2. De lekkerste knoflookboter 

De bekende knoflookvariant kan natuurlijk niet in dit rijtje missen, en je maakt hem heel makkelijk zelf! Het einge wat je nodig hebt is knoflook en boter. Lekkere twist is om Parmezaanse kaas aan de boter toe te voegen. 
1. Verdeel de boter in blokjes en stop in een keukenmachine. 
2. Rasp hierboven knoflook naar smaak. 
3. Meng de boter met de knoflook. Breng op smaak met peper en zout. 

Tip! Ook lekker met rozemarijn, peterselie of Parmezaanse kaas. pexels-nadin-sh-11214709.jpg

3. Gebrande sjalotjes

Heerlijk op een snee vers brood. Sjaloten krijgen na het roosteren een zoete rokerige smaak. Dat is heerlijk te combineren met hartige gerechten. Je kunt er na afloop nog wat verse tijm over strooien. 

 

1. Rooster de gehele sjalotjes, dus met schil, in een voorverwarmde oven (180 graden) voor 20 minuten.
2. Check regelmatig. Snijd de sjalot open en pers de inhoud eruit. Pureer de sjalotjes met de boter tot een smeuïge substantie. 
3. Breng op smaak met zout en eventueel zwarte peper. 

4. Bosvruchtenboter 

De boter die de eettafel extra feestelijk maakt. Door de bramen en frambozen kleurt de boter mooi dieproze, met als finishing touch een blaadje munt. Heerlijk op wafels, wentelteefjes, pannekoeken of bij een vers croissantje. 

 

1. Verwam de bramen en frambozen in een pan op laag vuur met een beetje honing, citroensap en citroenschil in een kom. 
2. Meng de boter met de bramen en frambozen tot een gladde structuur. 
3. Top af met een verse munt. 

5. Butter board

Een butterboard is een rage op dit moment én een mooie en lekkere toevoeging voor op tafel tijdens de paasbrunch. Ook nog eens super simpel! Het enige wat je hoeft te doen is de boter over een mooie houten plank of bord uit te spreiden. Hierna kun je hem helemaal naar eigen smaak afmaken. Denk aan verse kruiden, noten, gesnipperde ui en honing. Snijd de toppings wel klein genoeg zodat je ze met een stukje brood makkelijk van het bord kan scoopen. Lekker is wel om te beginnen met zeezout en citroen. 
Tip! Ook Lekker met geroosterde knoflook en rozemarijn. Of honing, verse munt en koriander. 
Boter voor een butterboard
 

6. Citroenboter

Een luchtige en frisse boter met citroen. Wie wil dat nu niet? Deze boter is heerlijk op zowel een snee vers brood, krentenbrood of een plakje cake. Reden genoeg dus om met pasen dit heerlijke recept uit te proberen. 
1. Schil met een dunschiller een paar slierten van de citroen. Snijd de citroen doormidden en pers het sap eruit. 
2. Meng de boter in een keukenmachine samen met het sap van de citroen tot er een smeuige substantie onstaat. Begin met een halve citroen en voeg naar smaak meer citroensap toe. 
3. Serveer de citroenboter met de stukjes schil eroverheen. 

7. Tomaten en chili

Voor iedereen die gek is op pittig! In dit recept maak je namelijk gebruik van chilipeper, heel lekker om wat extra pit te geven aan bijvoorbeeld een maiskolf. Laat een klontje smelten op een gegrilde maiskolf en strooi er wat zout overheen. 

 

1. Doe wat olie in een pan en verwarm op laag vuur. Voeg tomatenpuree, knoflook en chili toe.
2. Verwarm op laag vuur en pureer daarna samen met de boter.
3. Breng op smaak met peper en zout. 

 8. Honing

In Nederland is boter gemengd met honing nog niet zo bekend. In Amerika is deze combinatie een stuk bekender en wordt het al veel gegeten. Het is namelijk erg lekker bij wafels of pannenkoeken.
Wel belangrijk om te kiezen voor honing die je echt lekker vind, aangezien het grootste gedeelte van de smaak bepaalt wordt door de honing. 

 

1. Meng de boter in een keukenmachine samen met honing naar smaak.  
2. Mix tot er een smeuige structuur ontstaat. 
Tip! Ook erg lekker met verse tijm, kaneel, citroen of vers fruit. Boter met honing

9. Traditionele kruidenboter 

Nog een recept die wij niet vergeten mag worden op deze lijst. De traditionele kruidenboter bereid met verse peterselie en bieslook. Heerlijk met een warm stokbroodje, of geroosterde groenten.  

1. Snijd de kruiden klein en meng met de boter in een keukenmachine tot er een smeuiige structuur ontstaat.  
2. Voeg eventueel knoflook toe. Breng op smaak met zout en peper. 

10. Gebrande boter 

Gebrande boter, oftwel ‘beure noisette’ is een methode waarbij door verwarming de eiwitten in de boter bruin kleuren. Hierdoor krijg je een nootachtige smaak, vandaar de naam. Heerlijk bij hartige recepten zoals kip, vis, brood of groenten. 
1. Verwarm de boter op laag vuur tot deze volledig gesmolten is. 
2. Vul een kom met ijsblokjes en plaats een kleinere kom in de schaal.  
3. Schenk de gesmolten boter in een kleine schaal en laat al roerend afkoelen tot er weer een smeiige substantie ontstaat. Breng op smaak met zout. 
Zin in nog meer recepten? Laat je dan inspireren door de receptenpagina van Ekomenu. Waar je zelfs op ingredienten kunt zoeken!