Asperges: het witte goud uit eigen land

In de lente zijn ze er weer: de heerlijkste witte asperges! In het voorjaar groeien ze weer volop en dat betekent dat ze in die periode echt het allerlekkerst zijn en het beste in prijs. Zowel witte asperges als groene asperges groeien nu keihard en daarom zeker een ingredient die je moet proeven. We leggen kort het verschil tussen witte en groene asperges uit, geven je het lekkerste recept voor traditionele asperges. Maar het ultieme recept voor een hollandaisesaus EN aspergesoep kunnen natuurlijk niet ontbreken. 

Wat is het verschil tussen de witte en groene asperges?

Witte asperges groeien onder de grond en door het gebrek aan zonlicht kleuren ze niet groen. Hierdoor worden ze vaak het witte goud genoemd. Ze zijn wat zoeter van smaak, wel hebben ze iets meer aandacht nodig, ze moeten namelijk zorgvuldig geschild worden voordat je ze kunt gebruiken.

Groene asperges groeien boven de grond en kleuren groen door zonlicht. Hierdoor krijgen ze een meer uitgesproken, kruidige smaak. Je kunt de asperges door de verschillende smaken en kleuren goed samen gebruiken in een gerecht. In deze blog delen wij niet alleen een heerlijk recept, wij delen ook een recept van hollandaise saus en een tip voor de ultieme aspergesoep. Schil je namelijk asperges, dan moet je ook aspergesoep maken. 


R42-Klassieke-asperges-met-ei-mimosa-RK.jpeg
 

Klassieke witte asperges met ham en ei

Ingrediënten (2-pers):
-  2 eieren 
- 500 gr witte asperges
- scheutje melk
- 400 gr krieltjes
- 4 plakjes ham 
- verse bieslook
- peper en zout

Bereidingswijze
1. Breng een pan met water aan de kook en kook de eieren in 8 minuten gaar. 
2. Schil ondertussen de asperges. (Bewaar de schillen voor het maken van een aspergesoep!) Breng een pan met water aan de kook en voeg een snuf zout en een scheutje melk toe aan het water. De melk zorgt voor het behoud van de mooie witte kleur. Kook in 7 minuten gaar en laat nog even nagaren in het kookvocht. 
3. Kook in de pan van de eieren de krieltjes gaar met een snuf zout. 
4. Giet ondertussen de asperges af en verdeel over de borden. 
5. Verdeel de plakjes ham over de asperges. Pel de eieren en verkruimel over de ham. Maak af met de hollandaise saus en strooi de verse bieslook eroverheen. Breng op smaak met peper en zout. 

Asperges

Hollandaise saus

Deze saus is echt goddelijk bij het serveren van asperges, en kun je heel makkelijk zelf bereiden. Wel belangrijk om de saus pas te bereiden als alles klaar is. Je kunt de saus later namelijk niet meer opwarmen. 

Ingredienten:
-2 eierdooiers
-150 gr roomboter
-1 eetlepel witte wijnazijn
-2 eetlepels water
-zout en peper 

Bereidingswijze
1. Smelt de boter in een pannetje. 
2. Klop ondertussen in een kom de 2 eierdooiers met wat peper en zout. 
3. Verwarm in een ander pannetje de witte wijnazijn samen met het water. Schenk deze vloeistof na verwarmen bij de eierdooiers terwijl je het mengsel blijft kloppen. 
4.Schenk de gesmolten boter ook door het mengsel terwijl je blijft kloppen. Ga door tot er een mooie, gladde saus ontstaat.
5. Serveer direct. 

R18-Asperge-soep-met-ei-mimosa-RK.jpeg

Aspergesoep

Maak met de kontjes en schillen van de asperges een heerlijke soep. Hierdoor gooi je niks weg en heb je geen food waste! 

Ingredienten
- Schillen en kontjes van ongeveer 18 asperges
- 1 sjalotje
- Roomboter 
-Groentebouillon
-Verse peterselie
-Peper en zout

Bereidingswijze
1.  Verwarm een soeppan en voeg daar de boter aan toe. Snijd ondertussen de sjalot. Laat de boter smelten en fruit daarna de sjalot in de soeppan op laag vuur. 
2. Doe de schillen en -kontjes in de pan en bak mee. 
3. Bereid de bouillon en giet deze in de soeppan. 
4. Breng aan de kook en laat voor ongeveer 20 minuten op laag vuur pruttelen.
5. Schep de schillen en kontjes uit de pan. Voeg de room toe en maak op smaak met peper en zout. 
6. Strooi de verse peterselie eroverheen. 
7. Serveer met een snee brood of gerookte zalm, of een gekookt ei. 

Tip: Heb je ook nog asperges over? Kook deze dan apart en snijd in stukken. Lekker om na het mixen van de soep nog over de soep te verdelen.  

Voor meer tips en inspiratie ga je naar onze website!