In deze blog leer je meer over Ayurveda, een eeuwenoud geneeskundig systeem afkomstig uit India. Ayurveda zorgt ervoor dat je handvaten aangereikt krijgt wat je moet doen als je uit balans bent geraakt om hierdoor weer zo snel mogelijk in balans te raken. 

Wat is Ayurveda?  

Ayurveda is een eeuwenoud geneeskundig systeem dat al meer dan 5000 jaar oud is. Het is de oudste geneeswijze die wij kennen. Ayurveda betekent ook wel kennis van het leven. Ayurveda gaat ervan uit dat als je doet wat goed is voor jouw lijf, je niet hoeft te lijden. Zowel fysiek als mentaal. Het is de bedoeling dat Ayurveda je weer in balans brengt. Je ervaart meer mentale rust en je hebt een normaal metabolisme. Ook gaat je haar en huid stralen.

De drie dosha's van Ayurveda

Ayurveda gelooft dat er een juiste balans moet zijn in drie levensenergieën, oftewel de drie dosha’s. De Ayurveda gaat ervan uit dat je met een dosha wordt geboren (prakruti). Daarnaast heb je nog één of twee dosha’s die uit balans kunnen zijn (vrikruti).
 
Vata (herfst/winter): lucht en ether
Pitta (zomer): water en vuur
Kapha (lente): aarde en water
 
Een paar voorbeelden: Als je bijvoorbeeld te veel lucht hebt in je buik, veel last hebt van constipatie, een droge huid of angsten, dan heb je altijd een teveel aan Vata. Je dient dan je Vata te verlagen. Heb je enorm last van brandend maagzuur, een boos gevoel, een te snelle spijsvertering? Dan is je Pitta weer uit balans en dan dien je die te verlagen. Heb je last van heel veel slijm in je keel, niet van de bank af kunnen komen, dan dien je jouw Kapha weer in balans te brengen.

Wel is het goed om te weten dat we al in een Vata omgeving leven met alle drukte en prikkels, dus dat deze bijna altijd verlaagd dient te worden!
ayurvedic.jpg

Persoonlijke balans

Het is dus erg persoonlijk wat voor aanpassingen er nodig zijn om goed te doen voor jouw lichaam. Wat voor de één een medicijn is, is dus voor de ander een vergif. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld pittig eten, voor een Kapha is dit een goed idee. Want het brengt beweging in het lichaam. Maar voor een Pitta is dit een slecht idee, omdat zij al veel vuur in het lichaam hebben, als zijn wel dit voedingsmiddel nuttigen dan zullen zij zich bijvoorbeeld sneller geïrriteerd voelen. Een ander voorbeeld is fanatiek sporten, voor een Vata en Pitta uit balans is dit geen goed idee, zij doen er beter aan een lichtere vorm van yoga te doen of veel rustig te wandelen. Een Kapha uit balans doet er juist goed aan om veel te sporten.

De regels van de dosha's

Wordt het je te ingewikkeld? Dat snappen wij! Als je geïnteresseerd bent in jouw Dosha kan je altijd de Ayurveda podcast beluisteren op Spotify. Wel zijn er regels die gelden voor iedere Dosha. Die hebben wij voor jou op een rij gezet.
 
  1. Ga vroeg naar bed en sta vroeg op. Het liefst voor 10 uur het warme bedje in en voor 6 uur s’ ochtend eruit. Je gaat dan in de goede energie naar bed en staat weer in de goede energie op. Meer energie is gegarandeerd!
  2. Schraap iedere ochtend je tong met een tongschraper, er zitten heel veel afvalstoffen (ama) opgebouwd op je tong. Het is belangrijk om deze te verwijderen voordat je water drinkt of eet. Poets vervolgens je tanden. 
  3. Eet altijd rustig en zonder afleiding. Ook dient de maaltijd zittend gegeten te worden.
  4. Zorg dat je in de middag jouw grootste maaltijd eet. In de middag is jouw spijsvertering het sterkst en je hebt de hele dag om jouw maaltijd te verteren.
  5. Eet niet als je geen honger hebt of als je boos, verdrietig of bang voelt. Jouw lichaam moet iets anders verwerken en eten wordt anders niet verteerd.
  6. Eet en drink warm. Je spijsvertering wordt door ijskoud eten uitgedoofd.
  7. Eet fruit op een lege maag, los van andere voedingsmiddelen. Fruit is namelijk licht verteerbaar en wilt altijd als eerste verteerd worden. Door het te combineren gaat het fruit schiften in je buik.
  8. Vermijd energykillers. Te veel gefrituurd eten, te veel vet, vlees, oud opgewarmd eten en alcohol. Niet te vergeten: vermijd stress. Probeer voldoende te slapen, doe dagelijks yoga en meditatie.
  9. Probeer positieve gevoelens zoveel mogelijk te voelen zoals liefde, zorgzaamheid en mededogen.
  10. Eet met de seizoenen. Ze hebben namelijk invloed op ons. Bij het Vata seizoen (herfst) hebben we meer grondende voeding nodig. In het pita seizoen hebben we meer verkoelende voeding nodig en in het Kapha seizoen hebben we meer stimulerende voeding nodig. En als laatste: zorg dat het eten vers is. 
    Klik hier voor een heerlijk recept van Ekomenu.
ayurveda

In de volgende blogs leggen wij uit over jouw specifieke Dosha en welke regels daarbij passen zodat jij je op jou best voelt!