Goed slapen is superbelangrijk voor je gezondheid. Toch hebben veel vrouwen moeite met een goede nachtrust door hormonale schommelingen tijdens hun menstruatiecyclus, zwangerschap of menopauze. Dat kan leiden tot vermoeidheid, stress en zelfs een verminderde weerstand. Maar geen zorgen, met een paar simpele, natuurlijke aanpassingen kun je je nachtrust flink verbeteren. Hier zijn drie tips die je meteen kunt toepassen!

1. Maak van je slaapkamer een oase van rust

Je slaapkamer moet een plek zijn waar je automatisch ontspant. Denk aan een koele, donkere ruimte waarin je je volledig kunt afsluiten van de buitenwereld. Een temperatuur tussen de 16 en 18 graden Celsius is ideaal. Dit helpt je lichaam om af te koelen, wat een seintje geeft aan je hersenen om melatonine aan te maken—dat is het hormoon dat je helpt in slaap te vallen.

Verduisteringsgordijnen kunnen ook helpen om storend licht buiten te houden, iets waar vrouwen extra gevoelig voor kunnen zijn. En probeer je telefoon of tablet een uur voor het slapengaan weg te leggen. Het blauwe licht van die schermen verstoort de productie van melatonine. Lees een boek, doe een korte meditatie, of luister naar rustgevende muziek.

2. Geniet van slaapbevorderende voeding

Wat je eet kan een groot verschil maken in hoe goed je slaapt. Vermijd cafeïne en suiker in de avond want die kunnen je lichaam onrustig maken. In plaats daarvan kun je kiezen voor voeding die rijk is aan tryptofaan, zoals bananen, noten, zaden, en zuivel. Tryptofaan helpt je lichaam om melatonine te produceren, wat je slaap bevordert.

Magnesium is ook een topmineraal als het gaat om ontspanning. Groene bladgroenten, noten en zaden zijn geweldige bronnen hiervan. En waarom sluit je de dag niet af met een kopje kamille- of lavendelthee? Deze kruiden helpen je lichaam en geest tot rust te komen.

3. Stress onder controle en hormonen in balans

Stress is een van de grootste slaapverstoorders. Door dagelijks een paar minuten te besteden aan ontspanningstechnieken zoals yoga, ademhalingsoefeningen of een korte wandeling, kun je je stressniveau verlagen en beter slapen. Hormonen spelen ook een rol in je slaap. Tijdens de menstruatiecyclus of menopauze kunnen hormonale schommelingen je slaap verstoren. Om je hormonen in balans te houden kun je lijnzaad toevoegen aan je dieet. Lijnzaad is een natuurlijke bron van omega-3-vetzuren en lignanen, die kunnen helpen bij het balanceren van hormonen, vooral tijdens de menstruatiecyclus of menopauze.

Je kunt lijnzaad eenvoudig toevoegen aan je ontbijt, bijvoorbeeld door het in je yoghurt of smoothie te mengen, of als topping op een salade. Het is een simpele, natuurlijke manier om je hormonen te ondersteunen en zo je slaap te verbeteren. Wil je meer voedingstips voor een goede hormonale balans? Dan is dit artikel zeker interessant voor jou.

Conclusie Een goede nachtrust is de basis voor een gezond en energiek leven. Met deze drie eenvoudige tips kun je je slaap verbeteren en uitgerust wakker worden, klaar voor een nieuwe dag.
 

Kun jij verder nog wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma