Veel van ons verse eten bewaren we in de koelkast. Vaak leggen we de producten zonder erbij na te denken in de koelkast, maar wist je dat de kwaliteit van sommige producten dan juist achteruit gaat? Vandaag leggen wij jou uit hoe je het best je verse eten kunt bewaren ín de koelkast en erbuiten.

Tips voor voedsel bewaren:

Temperatuur

Het is als allereerste erg belangrijk dat je koelkast de juiste temperatuur heeft. Bij een temperatuur tussen de 3-4 °C bederven producten minder snel en groeien de ziekteverwekkers bijna niet. Voor de vriezer is een temperatuur van minimaal -18 °C nodig zodat de bacteriën zich niet kunnen voortplanten. Let op: ‘gekoeld bewaren’ betekent iets anders dan ‘koel bewaren’. ‘Gekoeld bewaren’ betekent in de koelkast tussen de 3-4 °C en ‘koel bewaren' betekent tussen de 12-15 ºC.

Groente en fruit

Veel groente en fruit kun je in de koelkast bewaren, denk hierbij aan bladgroenten, koolsoorten en zacht fruit. Maar sommige producten die wij in de koelkast leggen kun je juist beter buiten de koelkast bewaren. Aubergine, komkommer, tomaat, paprika en courgette zijn bijvoorbeeld stevige groenten en vertoeven juist goed buiten de koelkast op een donkere koele plek. Maar pas op! Leg de aubergine en paprika niet op de fruitschaal of bij de tomaten. Ze zijn namelijk gevoelig voor het stofje ethyleen - dit is een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden – dat ervoor zorgt ervoor dat de aubergine bruine plekken krijgt en bitterder gaat smaken.
 
Zeker ook niet alle fruitsoorten horen in de koelkast. Tropische fruitsoorten zoals bananen, mango’s en sinaasappels kunnen beter bewaard worden op een donkere en koele plek. Deze fruitsoorten hebben namelijk last van ‘koudbederf’. Dit betekent dat ze onder de 7 °C vocht en smaak verliezen en gevoeliger zijn voor rotten.

Indeling koelkast

De temperatuur in de koelkast is niet overal gelijk. De plek waar het iets warmer of juist kouder is hangt af van de plek van het vriesvak. Vaak zit de vriezer onderin de koelkast. Bovenin de koelkast is het dan het minst koud en hier bewaar je het beste kaas, boter, eieren, potjes en dranken. Eieren staan in de supermarkt vaak buiten de koeling, maar je kunt ze thuis wel beter in de koelkast zetten om de kans op bederf te verkleinen.
Het midden van de koelkast is het koudste deel. Hier bewaar je de producten die het snelst bederven, zoals vlees, vis, zuivel en kliekjes. De groentelade, het onderste deel van de koelkast, is bedoeld voor verse (ongesneden) groente en fruit.

Kliekjes

Kliekjes bewaren? Dat kan. Je kunt je restjes afgedekt 2 dagen in de koelkast bewaren, maar daarna wordt aangeraden om het weg te gooien. De kans dat er namelijk schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden is groter naarmate je het langer bewaart. Vries je het in? Dan kun je dit tot 3 maanden later nog opeten. Wel is het belangrijk dat je je kliekjes eerst laat afkoelen voordat je het invriest (maar laat het niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan).

Wil je meer weten over wat je wel en niet meer kunt eten en hoe het zit met THT en TGT, lees dan dit artikel.  En kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma.