Heerlijke groenten van juni! Wil jij graag eten met de seizoenen? In deze blog lees je alles over de meest groene zomer groentes die in juni te verkrijgen zijn.
Bleekselderij
De frisse breekselderij! Een heerlijke groente voor in juni. Bleekselderij bestaat uit de lichtgroene bladstelen die van de selderijplant afkomen. Er zijn twee typen bleekselderij. In Nederland wordt voornamelijk het type met geelgroene bladstelen gegeten. Deze variant wordt ook wel het zelf blekende type genoemd. Naast de geelgroene variant bestaat ook nog het selderij type met groene bladstelen. De groene bladstelen zijn iets pittiger van smaak en proeven minder vezelig.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen?
Bleekselderij bevat vitamine A, B11, C en K. Hiermee heeft bleekselderij van nature een vochtafdrijvende- en ontstekingremmende werking. Daarbij zorgt bleekselderij voor energie en helpt het om je urinewegen gezond te houden. Ook bevat deze groente veel vezels, wat een positieve invloed heeft op de darmwerking.
Hoe bereid je het?
Ook bleekselderij kun je op veel verschillende manieren bereiden. Zo kun je de stengels rauw eten, verwerken door een salade, pureren tot een warme soep of dip of blenden tot een verfrissend sapje. Wil je zelf ook eens een heerlijk recept maken met bleekselderij?
Klik hier voor een lekker en gezond risotto gerecht van Ekomenu!
Doperwten
De tweede groente voor in juni, doperwten! Doperwten zijn peulvruchten en groeien met zo'n tien stuks tegelijk in een peul. Verse
doperwten worden onrijp geoogst, dan zijn ze het gezondst, lekkerst en het zoetst. Ze zijn er maar heel kort, alleen in de vroege zomer.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen?
Doperwten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten ze thiamine (vitamine B1) en niacine (vitamine B3), belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling. Ook vitamine C, vitamine K en folaat (vitamine B11) zijn volop aanwezig.
Hoe bereid je het?
Koken doe je het beste in weinig water met geen of bijna geen zout. De kooktijd is ongeveer 4-7 minuten voor mooi beetgare erwtjes.
Klik hier voor een heerlijke fritata recept met doperwten van Ekomenu!
Spinazie
De laaste juni-groente! Spinazie is een donkergroene bladgroente met malse blaadjes en een volle smaak. Er zijn verschillende soorten spinazie. Kleinbladige spinazie (babyspinazie): deze spinazie is heel geschikt voor gebruik in salades. Grootbladerige spinazie: deze spinazie is wat stugger. Deze spinazie wordt meestal gekookt of verwerkt in warme gerechten. Wilde spinazie: deze spinazie is wat steviger en heeft een onregelmatiger blad.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen?
Spinazie is een bron van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine B11 en vitamine K. Vitamine A speelt meerdere belangrijke rollen in je lichaam. Zo is het goed voor de ogen, de huid, de weerstand, en het ijzermetabolisme.
Hoe bereid ik het?
Je kan van alles met spinazie doen. Je kan spinazie rauw eten, maar ook gekookt of gestoomt. De kooktijd is ongeveer 4 tot 6 minuten en de stoomtijd is ongeveer 10 minuten.
Klik hier voor een heerlijk orzo recept met spinazie van Ekomenu!