Er zijn ongeveer 8 miljard mensen op de wereld. Dat is wel twee keer zo veel als 50 jaar geleden. Om iedereen te kunnen voeden moet er veel voedsel geproduceerd, bewerkt, verpakt en getransporteerd worden. Door al die processen is de voedselindustrie één van de grootste vervuilers. In dit artikel gaan we hier dieper op in.
Uitstoot per huishouden
Volgens Milieu Centraal stoot elk huishouden gemiddeld 23 ton CO2 uit per jaar. En wel 5,6 ton van deze CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door voeding. In de cirkeldiagram hieronder is de jaarlijkse CO2-uitstoot per huishouden te zien. Het begrip voeding heeft Milieu Centraal weer opgesplitst in 4 categorieën.
1. Vlees en vis 1,8 ton CO2
2. Zuivel en eieren 1,1 ton CO2
3. Groente fruit 0,5 ton CO2
4. Rest 2,2 ton CO2
Theoretisch gezien zou je door geen dierlijke producten (vlees en vis, zuivel en eieren) te eten een winst kunnen maken van wel 2,9 ton CO2 per jaar. In de praktijk is dit echter anders. De vervangende voedingsmiddelen hebben op hun beurt ook een ecologische voetafdruk. Bij een gezonde vervanging van vlees kom je volgens Natuur en Milieu uit op ongeveer 1 ton CO2 dat bespaard kan worden.
Uitstoot per productgroep
Er is een groot verschil tussen de voetafdruk en CO2-uitstoot van verschillende soorten voedsel. Er zijn producten die weinig CO2 uitstoten, zoals de meeste groenten en fruit en andere plantaardige voedingsmiddelen. Rundvlees is het voedingsmiddel met de hoogste CO2-uitstoot en dus de grootste klimaatvoetafdruk. Dit komt vooral door de grote hoeveelheden methaan die de koe oprispt. Een koe stoot namelijk per dag 500 liter methaan uit. Terwijl een mens maar zo'n 0,5 liter methaan per dag uitstoot. Hieronder een aantal voedingsmiddelen onder elkaar met de bijpassende CO2-uitstoot.
- Kraanwater: 0,00 CO2e/kg
- Veganistisch spek, knolraap, wortel, rauwe kool: 0,25 CO2e/kg
- Verse basilicum, knolselderij, rabarber: 0,30 CO2e/kg
- Aardappelen, portobello-champignons: 0,36 CO2e/kg
- Havermelk: 0,37 CO2e/kg
- Kebab: 36,49 CO2e/kg
- Runderbiefstuk: 45,69 CO2e/kg
- Kalfsvlees: 50,36 CO2e/kg
- Rosbief (aan een stuk): 80,89 CO2e/kg
- Ossenhaas: 151,95 CO2e/kg
Maaltijden van Ekomenu
Met een gemiddelde Nederlandse avondmaaltijd stoot je ongeveer 1690 gram CO2 uit. Je komt al snel uit op een hogere CO2 uitstoot komen als je rood vlees toevoegt aan je maaltijd. De groenten die van het seizoen zijn en bij voorkeur ook nog lokaal worden geteeld, hebben een veel kleinere CO2 uitstoot, en daarbij ook een veel kleinere bijdrage aan jou foodprint.
Bij Ekomenu zit er in elke maaltijd minimaal 250 gram groenten. Ook zijn alle groente en het vlees biologisch en lokaal. Gemiddeld stoot je tijdens het eten van een maaltijd van Ekomenu maar 716 gram CO2 uit. Dit is dus een verschil van (1690-716= 974 g) 974 gram. Je bespaart door het eten van een maaltijd van Ekomenu dus ongeveer 974 gram CO2!
Overtuigd? Probeer eens de maaltijden van
Ekomenu!