De vakantie loopt voor iedereen dit jaar wat anders dan gedacht. Gelukkig hebben we ook in ons eigen land de zomerse temperaturen kunnen ervaren. Maar een vakantie is natuurlijk niet compleet zonder de lokale keuken te hebben geproefd. Daarom neemt Ekomenu je mee op reis zodat je toch nog die culinaire ervaring krijgt! Chef Marjolein (van het kookboek Wereldeters) heeft je de afgelopen weken al meegenomen naar Japan, het Midden-Oosten en Italië. Vandaag is het tijd voor het land van de curry’s en het tropische fruit. We gaan naar India!
India is officieel onderdeel van Azië, maar zou door zijn grootte prima kunnen worden gezien als een apart continent. Er leven meer dan een miljard mensen met verschillende godsdiensten, talen en eetgewoontes. Eén van die eetgewoontes is het eten met je handen. Mensen in India eten altijd alleen met de rechterhand, de linkerhand wordt namelijk gebruikt voor onreine zaken zoals het schoonmaken van de billen. Met de rechterhand wordt bij het eten bijvoorbeeld een balletje gemaakt van de rijst, daarna wordt hiermee de saus opgeveegd. Een ander gebruik is het samen eten van één groot bord, ook wel de thali genoemd. Iedereen zit daarbij op de grond met gekruiste benen om het rijk gevulde bord met allerlei verschillende gerechtjes.
De Indiase keuken staat bekend pittige en geurende kruiden. Peper, steranijs, kaneel, kruidnagel, chilipeper, nootmuskaat, kurkuma, kardemom, alles wordt gebruikt om heerlijke kruidenmengels (masala’s) te maken. Als er olie wordt toegevoegd aan zo’n masala ontstaat er een currypasta.
Dahl baht met basmatirijst
Een dahl is een vegetarisch gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten, groenten, kruiden en specerijen. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of pap gekookt, die dahl genoemd wordt. In een dahl vind je vaak kurkuma. Dit specerij geeft kleur en smaak aan gerechten. Van kurkuma kunnen we echt zeggen dat het een goede bron is van de mineralen ijzer en mangaan. Deze twee mineralen dragen bij aan een gezonde leefstijl.
Klik
hier voor het recept.
Een paar leuke weetjes:
- In India zijn volop theeverkopers te vinden die ‘chai chai chai’ roepen om aan te kondigen dat ze eraan komen. Chai is een zwarte thee met melk, suiker en kruiden en wordt graag gedronken.
- Van bamboe weten we dat panda’s er dol op zijn. Maar in India wordt het ook gegeten in een salade of een roerbakgerecht. Het heeft een frisse en knapperige smaak.
- India is een luilekkerland voor mensen die van vegetarisch eten houden. Veel Indiërs zijn boeddist of hindoe en eten geen vlees omdat ze levende wezens geen kwaad willen doen.
- Er is veel vers tropisch fruit te vinden in India. Papaja, jackfruit, ananas, kokosnoot, passievrucht. Maar mango is het meest populair van allemaal. Deze vrucht wordt ook veel gebruikt in gerechten voor het avondeten.
Hier een paar lekkere recepten met tropische vruchten:
Volgende week reizen we af naar een ander land. Ga je weer met ons mee op reis? Hou dan onze blog in de gaten. Wil je meer weten over andere landen, hun gewoontes en eetculturen? Check dan ook het bekroonde kookboek Wereldeters.
Voor meer tips en inspiratie ga je naar onze website.