Chef Marjolein (van het kookboek Wereldeters) heeft je de afgelopen weken al meegenomen naar Japan, het Midden-Oosten en Italië. Vandaag is het tijd voor het land van de curry’s en het tropische fruit. We gaan naar India!
India is officieel onderdeel van Azië, maar zou door zijn grootte prima kunnen worden gezien als een apart continent. Er leven meer dan een miljard mensen met verschillende godsdiensten, talen en eetgewoontes. Eén van die eetgewoontes is het eten met je handen. Mensen in India eten altijd alleen met de rechterhand, de linkerhand wordt namelijk gebruikt voor onreine zaken zoals het schoonmaken van de billen. Met de rechterhand wordt bij het eten bijvoorbeeld een balletje gemaakt van de rijst, daarna wordt hiermee de saus opgeveegd. Een ander gebruik is het samen eten van één groot bord, ook wel de thali genoemd. Iedereen zit daarbij op de grond met gekruiste benen om het rijk gevulde bord met allerlei verschillende gerechtjes.
De Indiase keuken staat bekend pittige en geurende kruiden. Peper, steranijs, kaneel, kruidnagel, chilipeper, nootmuskaat, kurkuma, kardemom, alles wordt gebruikt om heerlijke kruidenmengels (masala’s) te maken. Als er olie wordt toegevoegd aan zo’n masala ontstaat er een currypasta.
Dal baht met spinazie, basmatirijst & pittige appelchutney
Een dal is een vegetarisch gerecht uit de Indiase keuken gemaakt van peulvruchten, groenten, kruiden en specerijen. De peulvruchten worden met kruiden en specerijen tot een soep of pap gekookt, die dal genoemd wordt. In een dal vind je vaak kurkuma. Dit specerij geeft kleur en smaak aan gerechten. Van kurkuma kunnen we echt zeggen dat het een goede bron is van de mineralen ijzer en mangaan. Deze twee mineralen dragen bij aan een gezonde leefstijl. Klik
hier voor het recept.
Een paar leuke weetjes:
- In India zijn volop theeverkopers te vinden die ‘chai chai chai’ roepen om aan te kondigen dat ze eraan komen. Chai is een zwarte thee met melk, suiker en kruiden en wordt graag gedronken.
- Van bamboe weten we dat panda’s er dol op zijn. Maar in India wordt het ook gegeten in een salade of een roerbakgerecht. Het heeft een frisse en knapperige smaak.
- India is een luilekkerland voor mensen die van vegetarisch eten houden. Veel Indiërs zijn boeddist of hindoe en eten geen vlees omdat ze levende wezens geen kwaad willen doen.
- Er is veel vers tropisch fruit te vinden in India. Papaja, jackfruit, ananas, kokosnoot, passievrucht. Maar mango is het meest populair van allemaal. Deze vrucht wordt ook veel gebruikt in gerechten voor het avondeten.
Jackfruit curry met mini papadums, witte rijst, koriander en pinda's
Hier een lekker recept met een tropische vrucht:

Ga met Ekomenu op smaak avontuur
Wil jij ook lekker relaxed aan tafel met je kinderen? Ga dan in januari met ons mee
op smaak expeditie. Wij ‘bezoeken’ veel verschillende landen en leren spelenderwijs hoe mensen daar leven en wat ze eten. Dat doen we met lekkere recepten, een heel tof (gratis) boek en heel veel leuke weetjes en tips. Tijdens dit Wereldeters avontuur is proeven een belangrijk onderdeel. Op die manier ontdekken jij en je kind(eren) hoe lekker en leuk het is om nieuwe smaken te ontdekken. Ga je met ons mee op reis?
Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker en van een gezonde bodem te eten, dan is de Ekomenu maaltijdbox wellicht wat voor jou. Wil je graag lekker in je vel zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu de Voel je lekker app en coaching programma.