Dit artikel is onderdeel van de serie ‘Ekomenu neemt je mee op reis’. Waarin chef Marjolein (van het kookboek Wereldeters) je elke week vertelt over de eetcultuur van een land, mét heerlijke bijpassende recepten. Deze week reizen we af naar het culinaire hart van Europa, met heerlijke pizza’s en zwoele rode wijnen. We nemen je mee naar Italië!
Italië… Het land van de pasta, zonovergoten stranden, schepijs en de liefde. Italie is een populair vakantieland en waarschijnlijk ben jij er ook wel eens geweest om te genieten van het lekker eten, de gezellige terrasjes en de rijke geschiedenis. Wist je dat Rome volgens de legende is gesticht door de tweelingbroers Romulus en Remus? Deze broers werden door hun moeder in een mandje bij de rivier de Tiber achtergelaten en door een wolvin gevonden en opgevoed. Eenmaal volwassen gingen ze terug naar de plek waar ze waren achtergelaten om er een stad te stichten. Rome groeide uit tot een wereldstad waar nu bijna drie miljoen mensen wonen.
De Italianen eten ze het liefst zo vers en puur mogelijk. Daarom hebben veel families een eigen lapje grond waar ze hun eigen groenten, fruit en kruiden verbouwen. De tijd nemen en genieten van een uitgebreide maaltijd, liefst samen met familie en/of vrienden is diepgeworteld in de Italiaanse cultuur. Je leeft om te eten en niet andersom! Italianen besteden dan ook veel tijd aan koken en eten. Ze kunnen urenlang praten over gerechten en recepten. Ze eten vaak buiten de deur en proppen zich maar zelden helemaal vol. In deze blog delen we drie heerlijke Italiaanse recepten, die naast typisch Italiaans ook nog eens hartstikke gezond én kindvriendelijk zijn!
Gnocchi is een, iets minder bekende, Italiaanse pastasoort. Je spreekt het uit als ‘njokkie’. Deze ovale balletjes worden gemaakt van aardappel en tarwemeel. Je kookt de gnocchi meestal in een ruime pan met water en als ze komen boven komen drijven zijn ze gaar. De meeste kids zijn er dol op! In dit recept wordt de gnocchi gecombineerd met buffelmozzarella. De kern van deze mozzarella di bufala is zachter dan die van gewone mozzarella en het lijkt alsof de kaas in een dun vliesje zit. Klik
hier voor het Ekomenu recept.
Risotto is een rijstgerecht uit het noorden van Italië. De rijst wordt in bouillon gekookt en tijdens het koken worden andere ingrediënten toegevoegd. Een perfecte risotto begint bij de keuze van de juiste rijst. Niet iedere rijst is geschikt om risotto van te maken. Een goede risotto is geurig, smeuïg, hartig en romig, maar heeft tegelijkertijd ook een 'bite'. Is je risotto klaar en heb je nog wat tijd over? Zet dan afgedekt even opzij en laat de smaken goed intrekken. Klik
hier voor een heerlijke typisch Italiaanse risotto van Ekomenu.
Wist je dat de pizza pas in de 18
e eeuw is uitgevonden? Dat gebeurde in Napels. Een van de meest gegeten pizza’s ter wereld is de Pizza Margherita, vernoemd naar koningin Margherita. Toen zij een bezoek bracht aan Napels, wilde ze per sé een pizza proberen. Ze vond de pizza met tomaten, kaas en basilicum (de kleuren van de Italiaanse vlag) het lekkerst en sindsdien heet die pizza dus Pizza Margherita. In het recept hieronder is gekozen voor een pizza met kleurrijke groente! Klik
hier voor het recept.
Een paar leuke weetjes:
- ‘Piatti sfizio’ is het Italiaans voor lekkere gerechten. Sfizio betekent in het Napolitaans ‘zin of verlangen’. Iets wat “sfizioso” is, prikkelt het verlangen, doet het water in de mond lopen, maakt de lekkerbek in je wakker.
- De bekende toren van Pisa stond al scheef vóór ze klaar waren met de bouw. Dat komt door de moerassige, dus niet al te stevige bodem van Pisa.
- Overal in Italië groeien olijfbomen. Tijdens de oogst worden familie en vrienden opgetrommeld om mee te helpen met plukken. Dan worden er onder de bomen netten gespannen en slaan ze met stokken net zo lang op de takken tot de olijven in de netten vallen.
- Italianen eten hun spaghetti door de slierten rond een vork te draaien. Het snijden van de spaghetti wordt gezien als een belediging voor de kok.
Volgende week reizen we af naar een ander land. Ga je weer met ons mee op reis? Hou dan onze blog in de gaten. Wil je meer weten over andere landen, hun gewoontes en eetculturen? Check dan ook het bekroonde kookboek Wereldeters.
Voor meer tips en inspiratie ga je naar de website van Ekomenu.