Ekomenu je deze week mee naar het zonnetje. Tijd voor een ‘reis’ naar Mexico. Chef Marjolein (van het kookboek Wereldeters) vertelt je vandaag van alles over de eetcultuur van Mexico en geeft je bijpassende recepten.
Mexico is een land in Noord-Amerika en ongeveer 47 keer zo groot als Nederland. De oorspronkelijke bewoners van Mexico waren Indianen, zoals de Azteken en de Maya’s. Zij bouwden grote steden, piramiden en tempels. Veel van deze tempels en piramiden zijn nu nog steeds te bewonderen. Ze zijn uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Mexico. Vlakbij de hoofdstad, Mexico-Stad, vind je de resten van Teotihuacán met de wereldberoemde tempels van de zon en de maan.
Wie aan de Mexicaanse keuken denkt, denkt al snel aan guacamole, nacho’s of tortillas met mais, bonen en rode pepers. Deze keuken is eigenlijk ontstaan uit een samenvoeging van de Azteekse en de Spaanse keuken. De Azteken gebruikten vooral maïs, bonen, aardappels, chilipeper, papaja’s en ananas. De Spaanse veroveraars brachten hun eigen gerechten en ingrediënten mee, zoals ui, kaas, knoflook, wijn en citrusfruit. Na verloop van tijd werden beide keukens gecombineerd zodat de Mexicaanse keuken ontstond.
Burrito Mexicana met sperziebonen en tomatensalsa
Een burrito is een tortilla wrap, gevuld met een kruidige tomatensaus vaak in combinatie met bonen en groenten. Klik
hier voor het recept.
Mexicaanse zwarte bonensoep met tortillachips en avocado
Deze Mexicaanse zwarte bonensoep is een heerlijke volwaardige maaltijd. Niet alleen is deze variant voedzaam, maar ook ontzettend lekker. Met je ogen dicht waan je je even in het buitenland. Klik
hier voor het Ekomenu recept.
Een paar leuke weetjes :
- Mexico is het land van de cactus, zo’n 75% van alle cactussoorten komt uit Mexico. De vrucht van de cactus heet de cactusvijg, ook wel woestijnvijg genoemd. Ze zijn rijp zodra ze geel of rood kleuren. De smaak is zoetig, soms aan de zure kant en lijkt op die van een peer. Van het sap van de cactusvijg worden ook alcoholische dranken gemaakt.
- De oer-Hollandse aardappel komt eigenlijk uit Mexico. De aardappels zijn door de Spaanse ontdekkingsreizigers naar Europa gebracht. En zo zijn wij het ook gaan eten.
- Mexico kent wel 100 verschillende soorten pepers. De pittige smaak komt van de witte randen waaraan de zaden vastzitten. Als het gerecht te heet is, kun je het ‘blussen’ met melk, witte rijst of brood.
Buen provecho (eet smakelijk)!
Ga met Ekomenu op smaak avontuur
Wil jij ook lekker relaxed aan tafel met je kinderen? Ga dan in januari met ons mee
op smaak expeditie. Wij ‘bezoeken’ veel verschillende landen en leren spelenderwijs hoe mensen daar leven en wat ze eten. Dat doen we met lekkere recepten, een heel tof (gratis) boek en heel veel leuke weetjes en tips. Tijdens dit Wereldeters avontuur is proeven een belangrijk onderdeel. Op die manier ontdekken jij en je kind(eren) hoe lekker en leuk het is om nieuwe smaken te ontdekken. Ga je met ons mee op reis?
Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker en van een gezonde bodem te eten, dan is de Ekomenu maaltijdbox wellicht wat voor jou. Wil je graag lekker in je vel zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu de Voel je lekker app en coaching programma.