Tropische regenwouden, rijstvelden, actieve vulkanen, Kreteksigaretten en tempels. Vandaag neemt chef Marjolein van het kookboek Wereldeters je mee naar het cultuur rijke Indonesië. Het is namelijk tijd voor een nieuwe blog in de serie ‘Ekomenu neemt je mee op reis’. Zin om mee te gaan?
Eerst een paar leuke weetjes over Indonesië voor jou op een rij:
- Slechts 5% van de ongeveer 17.000 eilanden die Indonesië telt is bewoond.
- Indonesië is zo groot dat er binnen het land wel 3 tijdzones zijn.
- Op alle eilanden samen worden ruim 250 verschillende talen gesproken.
- Er zijn meer dan 400 vulkanen waarvan er zo’n 130 actief zijn.
- In Indonesië douchen ze niet onder een douche maar gebruiken ze een plastic bakje, ook wel een gayung genoemd. Hiermee scheppen ze water over zichzelf heen.
- Omdat Indonesië een Nederlandse kolonie was, gebruiken ze er nog veel Nederlandse woorden, zoals bijvoorbeeld opa, oma, benzine, rekening, asbak en wastafel.
Eindeloos veel eilanden
Met een totale oppervlakte van ongeveer 1.9 miljoen vierkante kilometer is Indonesië de grootste eilandstaat ter wereld. Daarnaast is Indonesië ook het land waar de meeste moslims wonen. Toch hebben veel Indonesiërs naast de islam nog een ander geloof. In speciale tempeltjes voor hun huis aanbidden ze geesten en voorouders.
Indonesië telt veel eilanden, de bekendste eilanden zijn Borneo, Java, Sumatra, Sulawesi en Bali. Veel verschillende eilanden betekent ook veel verschillende culturen en talen. Zo worden op alle eilanden samen zo’n 250 talen gesproken. De officiële taal van Indonesië is Bahasa Indonesia. Deze taal is gebaseerd op het Maleis. En toch spreekt maar 7% van de Indonesiers deze taal.
Een rottende bloem
De natuur is er prachtig! Zo zijn er in Indonesië zo’n 150 natuurreservaten die gerund worden door de staat. De grootste bloem van de wereld, de Rafflesia groeit op Sumatra. Deze bloem kan een doorsnee hebben van maar liefst één meter. Deze insecten etende plant heeft de geur van rottend vlees en lokt daarmee insecten. Niet een bloem die je aan je geliefde zou geven dus.
Eetcultuur van Indonesië
Met onder andere invloeden uit de Chinese, Indiase, Arabische en zelfs Nederlandse keuken is de eetcultuur van Indonesië erg divers.
Rijst, rijst, rijst
Net zoals in veel andere Aziatische landen wordt er in Indonesië veel rijst gegeten. Rijst is zelfs zo belangrijk voor de Indonesiërs dat ze een rijst-godin hebben: Dewi Sri. Dewi Sri waakt over de oogst. Zo zijn er te midden van rijstvelden vaak kleine altaartjes te vinden waar fruit en bloemen worden neergelegd om haar gunstig te stemmen.
Street food
Als je van lekker eten houdt ben je in Indonesie op het juiste adres. Langs de wegen zijn overal kleine eetkarren en eetstallen te vinden. Deze kraampjes worden ook wel Kaki Lima genoemd. Met lekker veel verse groenten wordt er voor je neus een maaltijd voor je klaargemaakt. Het wordt vaak geserveerd in een bananenblad en het is de bedoeling dat je het met je rechterhand eet. Een erg populair street food gerecht is Gado Gado: een mix van groenten, gebakken ei, pindasaus en verkruimelde kroepoek. Dit wordt net zoals veel andere gerechten geserveerd met rijst.
Wil jij je eigen Gado Gado maken? Klik dan
hier voor een heerlijk recept dat binnen 30 minuten op tafel staat. Of klik
hier voor een Gado Gado recept met tofu.
Eet smakelijk! Of zoals ze in Indonesië zouden zeggen: Selamat makan!
Volgende keer reizen we af naar een ander land. Ga je weer met ons mee op reis? Hou dan onze
blog in de gaten. Wil je meer weten over andere landen, hun gewoontes en eetculturen? Check dan het bekroonde kookboek Wereldeters.
Voor meer tips en inspiratie ga je naar onze website.