Prachtige brede zandstranden, een helderblauwe zee, lekker eten en heel veel zon. Dat is voor veel mensen een ideale vakantiebestemming. Deze ideale vakantie zal waarschijnlijk nog even op zich laten wachten, maar dat betekent niet dat we ons niet kunnen inbeelden om hier te zijn. Het is namelijk alweer tijd voor een nieuwe blog in de serie ‘Ekomenu neemt je mee op reis’. Deze week neemt chef Marjolein (van kookboek Wereldeters) je mee naar Spanje. Tijd voor tapas en sangria! 
 
Spanje is een populair vakantieland, niet alleen in de zomer maar ook in de winter. Een van de bekendste steden van Spanje is Barcelona. Dit was de woonplaats voor vele bekende kunstenaars zoals Pablo Picasso en Salvador Dali maar ook van de wereldberoemde architect Antoni Gaudi. Gaudi diverse bijzondere gebouwen ontworpen, zoals de Sagrada Família en het Parc Güell. Een bekend kunstwerk in parc Güell is een bank in de vorm van een slang. Gaudi liet zijn arbeiders flessen, tegels en borden kapot gooien om daarna de scherven als een mozaïek op de bank te plakken. Om te kijken of de bank wel goed zat, liet hij zijn arbeiders in hun blote billen op de scherven zitten. 
 
Daarnaast is Spanje rijk aan veel tradities. Een traditie waar veel Spanjaarden, maar ook veel toeristen op af komen is het jaarlijks terugkerende tomatengevecht ‘La Tomatina’ in het dorpje Buñol. Elke laatste woensdag van augustus worden vrachtwagens vol tomaten tot pulp gegooid. Samen met de  San Ferminfeesten en het bijbehorende stierenrennen in Pamplona behoort het tot de internationaal bekendste feesten van Spanje.
 

Spaanse eetcultuur

 
Spanje heeft een bijzondere eetcultuur. De momenten waarop gegeten wordt, zijn anders dan bij ons. Het ontbijt stelt weinig voor. Volwassenen drinken ’s morgens meestal een kop koffie met melk met toast, croissantje of een zoet broodje erbij. De lunch is meestal om twee uur en is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom wat uitgebreider dan het avondeten. De avondmaaltijd begint vaak heel laat. Vóór het eten wordt er eerst wat gedronken in het café, geflaneerd en een praatje gemaakt. Tegen negenen of tienen is het dan eindelijk tijd voor het avondeten. Ook voor de kinderen !

Ook zin in een heerlijke Spaanse maaltijd? Klik dan hier voor het recept van patatas bravas met aioli en gehaktballetjes in tomatensaus
patatas bravas

 
Een traditioneel Spaans drankje is sangria. Een mix van rode wijn met kaneel, suiker, cognac en fruit. Als het fruit zoals sinaasappelpartjes, druiven en meloen wat langer in de mix hebben gezeten, is de smaak ook in de vruchten getrokken. 
 
Ga met Ekomenu op smaak avontuur
Wil jij ook lekker relaxed aan tafel met je kinderen? Ga dan in januari met ons mee op smaak expeditieWij ‘bezoeken’ veel verschillende landen en leren spelenderwijs hoe mensen daar leven en wat ze eten. Dat doen we met lekkere recepten, een heel tof (gratis) boek en heel veel leuke weetjes en tips. Tijdens dit Wereldeters avontuur is proeven een belangrijk onderdeel. Op die manier ontdekken jij en je kind(eren) hoe lekker en leuk het is om nieuwe smaken te ontdekken. Ga je met ons mee op reis?

Voor meer tips en inspiratie ga je naar onze website.