Prachtige brede zandstranden, een helderblauwe zee, lekker eten en heel veel zon. Dat is voor veel mensen een ideale vakantiebestemming. Deze ideale vakantie zal waarschijnlijk nog even op zich laten wachten, maar dat betekent niet dat we ons niet kunnen inbeelden om hier te zijn. Het is namelijk alweer tijd voor een nieuwe blog in de serie ‘Ekomenu neemt je mee op reis’. Deze week neemt chef Marjolein (van kookboek Wereldeters) je mee naar Spanje. Tijd voor tapas en sangria! 
 
Spanje is een populair vakantieland, niet alleen in de zomer maar ook in de winter. Een van de bekendste steden van Spanje is Barcelona. Dit was de woonplaats voor vele bekende kunstenaars zoals Pablo Picasso en Salvador Dali maar ook van de wereldberoemde architect Antoni Gaudi. Gaudi diverse bijzondere gebouwen ontworpen, zoals de Sagrada Família en het Parc Güell. Een bekend kunstwerk in parc Güell is een bank in de vorm van een slang. Gaudi liet zijn arbeiders flessen, tegels en borden kapot gooien om daarna de scherven als een mozaïek op de bank te plakken. Om te kijken of de bank wel goed zat, liet hij zijn arbeiders in hun blote billen op de scherven zitten. 
 
Daarnaast is Spanje rijk aan veel tradities. Een traditie waar veel Spanjaarden, maar ook veel toeristen op af komen is het jaarlijks terugkerende tomatengevecht ‘La Tomatina’ in het dorpje Buñol. Elke laatste woensdag van augustus worden vrachtwagens vol tomaten tot pulp gegooid. Samen met de  San Ferminfeesten en het bijbehorende stierenrennen in Pamplona behoort het tot de internationaal bekendste feesten van Spanje.
 

Spaanse eetcultuur

 
Spanje heeft een bijzondere eetcultuur. De momenten waarop gegeten wordt, zijn anders dan bij ons. Het ontbijt stelt weinig voor. Volwassenen drinken ’s morgens meestal een kop koffie met melk met toast, croissantje of een zoet broodje erbij. De lunch is meestal om twee uur en is de belangrijkste maaltijd van de dag en daarom wat uitgebreider dan het avondeten. De avondmaaltijd begint vaak heel laat. Vóór het eten wordt er eerst wat gedronken in het café, geflaneerd en een praatje gemaakt. Tegen negenen of tienen is het dan eindelijk tijd voor het avondeten. Ook voor de kinderen !

Vegetarische paella met ei en olijven



Een typisch Spaans gerecht is paella. Het wordt gemaakt van rijst die in bouillon wordt gekookt en met saffraan geel wordt gekleurd. Saffraan is een kruid dat wordt gemaakt van de gedroogde stampertjes van een saffraankrokus. Saffraan is echt peperduur! De bereiding van paella is van oudsher een gebeurtenis op zondagmiddag, meestal klaargemaakt door de mannen van de familie. 
 
Klik hier voor het recept. 

Aardappeltortilla  


De Spanjaarden hebben ook wat bedacht om tussen de maaltijden door niet hongerig te worden: tapas. Tapas zijn kleine hapjes vlees, vis, of groente. Een van de beroemdste tapas is tortilla. Een dikke omelet met aardappels die in kleine stukjes zijn gesneden. 


Klik hier voor het recept. 
 
Een traditioneel Spaans drankje is sangria. Een mix van rode wijn met kaneel, suiker, cognac en fruit. Als het fruit zoals sinaasappelpartjes, druiven en meloen wat langer in de mix hebben gezeten, is de smaak ook in de vruchten getrokken. 
 
Volgende week reizen we af naar een ander land. Ga je weer met ons mee op reis? Hou dan onze blog in de gaten. Wil je meer weten over andere landen, hun gewoontes en eetculturen? Check dan ook het bekroonde kookboek Wereldeters.

Voor meer tips en inspiratie ga je naar onze website.