De Big Five, prachtige natuur, Nelson Mandela, diamanten en goud. Vandaag neemt chef Marjolein van het kookboek wereldeters je mee naar het indrukwekkende Zuid-Afrika. Het is namelijk tijd voor een nieuwe blog in de serie ‘Ekomenu neemt je mee op reis’, of zoals ze in het Afrikaans zouden zeggen: ‘Ekomenu neem jou op ’n reis’. Ga je mee?
Eerst een paar weetjes over Zuid-Afrika voor jou op een rij:
- Wist je dat Nelson Mandela’s echte naam: Rolihlahla Mandela was?
- Olifanten kunnen onderwater wandelen door hun slurf boven het water uit te steken.
- In Zuid-Afrika worden 11 officiële talen gesproken.
- Zuid-Afrika is ruim 30 keer groter dan Nederland.
- Op 9 augustus wordt in Zuid-Afrika Nationale vrouwendag gevierd. Hierdoor krijgen vrouwen gratis entree bij bijvoorbeeld musea en parken.
- Op de stranden van Zuid-Afrika leven pinguïns.
Een Regenboognatie
Zuid-Afrika ligt in het meest zuidelijke puntje van Afrika en is het 25
ste grootste land ter wereld. Hier komen twee oceanen bij elkaar: de warme Indische Oceaan en de koude Atlantische Oceaan. Door de sterke stroming en de hoge golven is de kust hier berucht onder zeevaarders. Dit was ook de reden waarom het ‘Kaap der Stormen’ werd genoemd. Later werd het veranderd naar ‘Kaap de Goede hoop’, omdat met deze ontdekking Indië goed bereikbaar werd.
Zuid-Afrika wordt ook wel de Regenboognatie genoemd. Deze term is bedacht door aartsbisschop Desmond Tutu na de afschaffing van apartheid en de eerste democratische verkiezingen. Zuid-Afrika was namelijk jarenlang het land van de Apartheid. Zo waren er bijvoorbeeld in het park bankjes voor blanken en bankjes voor zwarten mensen. Nelson Mandela kwam hier ongeveer 50 jaar geleden tegen in opstand, zo werd hij een groot voorbeeld voor de hele wereld. Helaas werd hij toch gevangen genomen en Nelson Mandela heeft maar liefst 27 jaar vast gezeten! Na zijn vrijlating werd hij de eerste zwarte president van het land.
Eetcultuur van Zuid-Afrika
De Zuid-Afrikaanse keuken is heel gevarieerd. Je vindt er natuurlijk veel gerechten van de inheemse volkeren zoals de Xhosa, Zoeloes, de Khoisan en de Sotho. Maar ook de kolonisten, immigranten, slaven en bedienden hebben hun stempel gedrukt op de Zuid-Afrikaanse keuken. Door deze vele buitenlandse invloeden zijn er bijzondere gerechten ontstaan, waarvan bobotie een mooi voorbeeld is. Dit Aziatische gerecht is typisch Zuid-Afrikaans geworden.
Bobotie is een ovenschotel van o.a. gekruid gehakt, eieren, melk, chutney en appel, geserveerd met gele rijst. Vroeger werd het vooral door arme boeren en slaven gegeten omdat het van restjes werd gemaakt.
De Zuid-Afrikaanse keuken is een mengelmoes van verschillende eetculturen, een echte regenboog-keuken dus ;-) Ze eten er veel pinda’s, sorghum, zoete aardappel, cassave, okra, bakbananen en nog veel meer. Maar ze zijn ook dol op ‘braai’ (BBQ) met bergen vlees. Geen braai zonder ‘Boerenwors’ (ooit meegenomen dor de Duitse kolonisten). Als er een tjop en dop wordt georganiseerd neemt iedereen iets te eten (tjop) en te drinken (dop) mee.
Wil je Bobotie zelf proberen? Klik dan
hier voor een heerlijk Bobotie met sperziebonen recept.
Eet smakelijk! Of zoals ze in het Afrikaans zouden zeggen: Geniet jou ete!
Volgende keer reizen we af naar een ander land. Ga je weer met ons mee op reis? Hou dan onze
blog in de gaten. Wil je meer weten over andere landen, hun gewoontes en eetculturen? Check dan het bekroonde kookboek Wereldeters.
Voor meer tips en inspiratie ga je naar onze website. Alles weten over geen gezonde leefstijl?