De komkommer is een vruchtgroente. Deze is familie van de meloen en courgette. Ze groeien aan een klimplant met grote bladeren en het duurt ongeveer 3 weken tot dat ze rijp zijn. In Nederland worden ze geproduceerd in kassen, hierin worden ideale groeiomstandigheden gecreëerd. Aan een komkommerplant stengel kunnen wel tientallen komkommers groeien. 


De komkommer komt oorsprongelijk uit de buurt van India. De wilde komkommers groeien nog altijd in de Himalaya. Hoe groter de komkommer, hoe minder smaak. Als de kweker de komkommers niet op tijd plukt, worden ze steeds groter en wateriger dus minder smaakvol. Uiteindelijk worden ze dan ook geel. Als de komkommer geel wordt, dan smaakt hij een beetje zurig.

Gezondheidsvoordelen komkommers 

Komkommers bevatten antioxidanten. Deze gaan vrije radicalen in de cellen tegen. Hierdoor blijven je cellen gezond. Daarnaast zorgen komkommers voor veel hydratatie omdat de komkommers voor 96 procent uit water bestaat. Ze bevatten ook weinig calorieën waardoor ze kunnen helpen bij het afvallen omdat het de bloedsuikerspiegel reguleert. Hierdoor kan het diabetes gerelateerde klachten voorkomen. Komkommers voeden de darmbacterien door de hoeveelheid vezels die in de vruchtgroente zitten. Je zou bijvoorbeeld komkommers toe kunnen voegen aan je lunch of bij het avondeten of kunnen gebruiken als snack. 

Wij hebben heerlijke recepten van Ekomenu voor je geselecteerd zodat we jouw lichaam gezond kan houden en lekker wat biologische komkommer binnenkrijgt! De schil van komkommer is namelijk ontzettend gezond, en de komkommers van Ekomenu worden niet bespoten met schadelijke chemicaliën dus na het wassen kan je deze zonder zorgen eten! 

Volgens ayurveda werkt komkommer verkoelend op Pitta! Lees hierover meer in de ayurveda blog.

Couscous salade met komkommer, selderij en zalmsnippers

nL8y5f-Couscous-salade-met-komkommer-selder-en-warmgerookte-zalmsnippers-LOGO.jpg

Met deze frisse zomersalade krijg je lekker veel komkommer binnen. Samen met de zalm is dit een ideaal gerecht en je hebt het binnen een handomdraai op tafel staan. Smullen maar!

Pitabroodsalade met muntdressingkikkererwten, tomaat en komkommer


R13-Pitabroodsalade-met-verse-kruidendressing-LOGO.jpg
In combinatie met het pitabrood is dit snelle recept een goede optie om meer komkommer te eten. Maak dit heerlijke recept en voel je lekker! 

Lamskoteletten met muntsaus en komkommer

R18 lamskotelet LOGO.jpg 

Een stukje vlees met een heerlijke komkommer salade. Met de rode ui heb je een gerecht met een heerlijke bite!

Kijk voor meer recepten met komkommer op ekomenu.nl