Zit jij lekkerder in je vel wanneer je gezond eet? Wij in ieder geval wel! En dat is ook helemaal niet zo gek. Goede voeding bevat super veel voedingsstoffen die jouw gezondheid een boost geven. Er is zelfs een sterke relatie tussen je voedingspatroon en je levensverwachting. Onderzoek laat zien dat gezonde voeding wel 10 jaar aan je leven kan toevoegen! 


In deze blog vertellen we je meer over de studie die deze relatie aantoont en geven we je tips over voeding voor een lang en gezond leven. 
 

Over de studie

De studie is uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Bergen in Noorwegen. Met het doel om te kunnen voorspellen hoe voedselkeuzes onze levensverwachting beïnvloeden. Om dit te kunnen doen hebben ze een meta-analyse uitgevoerd van data van de studie Global Burden of Disease uit 2019. 

De resultaten van de studie laten zien dat een optimaal voedingspatroon, in vergelijking met ons Westerse dieet, bij 20-jarige vrouwen zorgt voor 10,7 extra levensjaren en bij mannen voor 13. Dit verschil komt waarschijnlijk doordat vrouwen in verhouding al iets gezonder eten dan mannen. Dit geldt dus voor mensen rond de 20, maar hoe zit dit dan met ouderen? Ook hier kan een flinke winst worden behaald: Vrouwen van 60 kunnen 8 extra jaren winnen en mannen 8,8. Dus waar wachten we nog op? 
 

Voeding voor extra levensjaren

We willen allemaal wel extra lang gezond leven. Maar hoe werkt dat dan precies? De studieresultaten laten gelukkig duidelijk zien waar we meer van mogen eten. 
  1. De meeste gezondheidswinst valt te behalen door meer peulvruchten te eten. Hier eten we dan ook relatief weinig van in het westen. Dit betekent dus meer genieten van linzen, doperwten, kikkererwten en tuinbonen. Zoals met deze lekkere Pastinaaksoep met kikkererwten
  2. Van groenten mogen we ook altijd meer eten. Het liefst zelfs 400 gram per dag, maar met 300 gram kom je ook al een heel eind. Geef groenten een hoofdrol in je maaltijd en maak het extra leuk en makkelijk door lekker met de seizoenen mee te eten. 
  3. Kies voor volkoren granen, zoals haver bruine rijst, roggebrood of volkoren spelt. Deze bevatten lekker veel vezels wat goed is voor je darmen, verzadiging, verlagen de bloedsuikerspiegel en beschermen tegen diabetes type 2. 


Deze voeding kun je beter ontwijken

Natuurlijk zijn er ook een aantal voedingsmiddelen die we beter kunnen vermijden. Wij geven jullie weer drie tips. 
  1. Je kunt producten die bewerkt zijn beter vermijden. Zoals voedingsmiddelen op basis van witmeel (niet-volkoren graanproducten), voedingsmiddelen met toegevoegde suikers en bewerkt vlees. Kies voor pure en onbewerkte voeding. Je kunt hiervoor als ezelsbruggetje gebruiken dat een ingrediëntenlijst niet langer mag zijn dan vijf ingrediënten. 
  2. Rood vlees heeft ook een negatief effect op de gezondheid. Je kunt dit beter vervangen door gevogelte of vis. Het onderzoek noemt specifiek haring. Start direct en probeer deze heerlijke Salade met haring
  3. Een beetje zuivel lijkt goed te zijn voor je gezondheid, maar eet niet meer dan bijvoorbeeld 250 ml yoghurt per dag. En kies dan voor biologisch, want deze zuivel bevat meer omega 3 dan de reguliere variant. 
Geniet dus extra van lekker puur en onbewerkt eten, meer groenten, peulvruchten en volkoren voeding. Het onderzoek heeft niet het effect van gifstoffen, zoals chemische bestrijdingsmiddelen en zware metalen, meegenomen. Maar deze hebben ook een negatief effect op je gezondheid. Daarom kiezen wij voor biologisch. 

Op zoek naar meer inspiratie voor gezonde gerechten? Ga naar de website van Ekomenu en laat je inspireren. 

Bronnen
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003889  
https://www.ahealthylife.nl/