Wat doe je met een overgebleven wortel, stukje biet, of zoete aardappel? Groentechips maken natuurlijk! Binnen no-time maak je zelf deze gezonde chips. Je kunt hier namelijk de lekkerste groentechips mee maken. De chips kun je helemaal zelf op smaak brengen met kruiden die jij lekker vindt. Kies bijvoorbeeld paprika, zwarte peper, zeezout of chilipoeder. Of hou de chips lekker naturel, de groenten zelf zit ook al boordevol smaak.

Door het gebruik van de verschillende soorten groenten ziet het er heel gezellig uit. Leuk om te serveren bij de borrel! En hierna kun je de schillen gebruiken voor een vegetarische groentebouillon! Deze kun je makkelijk in de vriezer bewaren. Deze bouillon bevat minder zout dan die uit de supermarkt en is extra duurzaam door het gebruik van je eigen groenteschillen. Benieuwd hoe jij dit maakt? Lees dan onderstaande recepten! 



20230308093300_pexels-rodnae-productions-8964243--1-.jpg

Groentechips

Ingredienten:
- Groenten naar keuze
(Gebruik wel harde groenten; pastinaak, wortel, rode biet of (zoete) aardappel)
-Olie
-Zout en peper
-Kruiden naar keuze 

Bereidingswijze: 
1. Verwarm de oven voor op 140 graden. Was de groenten, dep droog en schoil met een dunschiler de schil eraf. Snijd dunne plakken van ongeveer 2 mm. 

 ! Voor de groentenbouillon gebruik je deze schillen. Gooi deze dus niet weg ! 

2. Doe de plakjes in een grote kom en hussel met je handen olie door de groenten. 
3. Leg de plakjes groenten op een met bakpapier beklede bakplaat en zet voor 30 minuten in de oven. Schep na 10 minuten de groenten om zodat ze gelijk garen.  
4. Belangrijk om goed op de oven te letten. Sommige groentes zijn sneller gaar. 
5. Haal de groenten uit de oven en laat afkoelen op een bord met keukenpapier. Breng op smaak met kruiden.


Na het maken van de heerlijke groentechips kun je van de groentenschillen een heerlijke vegetarische bouillon maken. Hiervoor heb je simpelweg groenteschillen, kruiden, zout  en water nodig. Heb je nog andere oude groenten liggen? Deze kun je prima voor de bouiilon gebruiken.

Vegetarische bouillon 


Ingredienten: 
-Groenteschillen
-Peterselie
-Tijm
-Ui
-Zout en peper 
Extra lekker met; wortel, prei en selderij

Bereidingswijze: 
1. Verwarm een pan met 500 ml water aan de kook. Snijd ondertussen de groenten grof. 
2. Voeg de groenten toe aan het kokende water. Voeg kruiden toe en laat gedurende 2 uur op laag vuur pruttelen. 
3. Giet de soep af door een vergiet en vang de vloeistof op in een kom, dit is namelijk de bouillon. Je kunt de bouillon direct gebruiken. 

TIP! Wil je de bouillon voor later gebruiken? Laat de bouillon dan eerst afkoelen en plaats  daanra in de vriezer. 

Voor meer tips en inspiratie ga je naar onze website. Alles weten over een gezonde leefstijl? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!