Amsterdam, 18 januari 2024 – Ekomenu, aanbieder van gezonde menu’s introduceert het
True Price Voordeel bij al haar recepten en maaltijdboxen. Zo wordt de impact op
gezondheid en milieu transparant gemaakt voor de consument en de maatschappij. De
consument kan nóg makkelijker gezonde keuzes maken en krijgt een beter inzicht in de
potentiële impact van duurzamere voedselkeuzes. Dit is essentieel want de werkelijke
kosten van ons eten zijn drie keer zo hoog als datgene we bij de kassa van de (online)
supermarkt betalen. Ekomenu is in de markt de eerste die deze innovatieve stap neemt, in
samenwerking met de Robin Food Coalition.


Veel geld besparen op grote kostenposten
De werkelijke kosten van ons eten, inclusief gevolgen voor de gezondheidszorg en milieu,
zijn gigantisch. Per maand geeft een gemiddeld gezin € 550,- uit aan boodschappen.
Daarnaast zijn er maatschappelijke kosten voor milieuschade (€ 385,-), schade aan de
gezondheid (€ 605,-) voortkomend uit onze voedingspatroon en de agrofoodketen (bron:
Verenigde Naties, FAO). Dit betalen wij allemaal via onze verzekeringspremies en
belastingen.

Door de werkelijke kosten van een maaltijd inzichtelijk te maken kan de consument op basis
van eigen keuze geholpen worden tot gezondere en verantwoorde eetkeuzes. Hierdoor kan
er veel geld bespaard worden op welvaartsziekten en schade die ontstaat in water, bodem
en klimaat. Directeur Jack Stroeken: “Exact om deze redenen introduceert Ekomenu als
eerste wereldwijd het True Price Voordeel bij al haar maaltijden en maaltijdboxen. Door
transparant te zijn over onze impact willen we gezond en duurzaam eten makkelijker maken.
Dat is onze missie. Het doel is halvering van de werkelijke kosten, van de True Price. Op dit
moment (januari 2024) realiseert Ekomenu gemiddeld 40% besparing van de gemiddelde
nationale avondmaaltijd”.


Deze stap van Ekomenu past in de samenwerking met de Robin Food Coalition. De Robin
Food Coalition werkt aan het in kaart brengen van de maatschappelijke kosten en baten van
de Nederlandse Landbouw in samenwerking met verschillende partners zoals de Rabobank,
VNO-NCW en de Transitie Coalitie Voedsel. Voorzitter Volkert Engelsman van de Robin Food
Coalition: “Een schitterende stap van Ekomenu op weg naar het nieuwe normaal waarin de
maatschappelijke kosten transparant zijn’'.


True Price: waar staat dit voor?
Kortweg: True Price is de prijs van een maaltijd inclusief de milieu- en gezondheidskosten.
Wat je eet en hoe het is geproduceerd, heeft invloed op de gezondheid van onszelf en van
onze omgeving: bodem, klimaat, biodiversiteit. Deze schade aan de omgeving en de
gezondheidskosten zijn niet inbegrepen in de prijs die je betaalt aan de kassa. De consument
betaalt deze schade wel via onze belastingen en ziektekostenpremies. Of, nog veel erger, we
verschuiven de problemen naar toekomstige generaties.

Hoe is de True Price samengesteld?
True Price toont dus de werkelijke kosten van een maaltijd. De Verenigde Naties hebben
berekend dat iedere € 1,- die je betaalt voor voedsel eigenlijk € 2,90 moet kosten. Volgens
de VN komen er namelijk € 0,70 bij aan milieukosten en € 1,20 aan gezondheidskosten, tot
slot moeten we nog € 0,10 economisch kosten rekenen (ziek zijn op werk bijvoorbeeld).
Daarnaast heeft het Voedingscentrum berekend wat de voedselverspilling is bij de
consument (9,5%). Deze officiële cijfers zijn ruwe berekeningen, mogelijk in de praktijk hoger
en per land verschillend. Maar ze helpen ons enorm met in te schatten welke kosten je kunt
besparen door anders te eten.



Hoe wordt de berekening gemaakt?
Op basis van data die Ekomenu verzamelt, zichtbaar in de foodprint per recept, is er inzicht
in de CO2, schaars watergebruik en gezondheidsrisico’s van een maaltijd. Deze waardes,
worden vergeleken met de foodprint van de gemiddelde nationale avondmaaltijd (o.b.v.
gegevens Voedselconsumptiepeiling). Vervolgens wordt het True Price Voordeel berekend:
het verschil van jouw maaltijd ten opzichte van de nationale gemiddelde maaltijd. Dit is
primair om bewustzijn te creëren, het is niet de prijs die de consument daadwerkelijk betaalt
in het winkelmandje. Wel gaat Ekomenu klanten voordeel bieden op maaltijden met een
groot True Price Voordeel.

Wat is de impact van biologische teelt?
De potentiële impact van biologische productie op de foodprint en op de True Price is groot.
Oprichter en directeur Jack Stroeken: “Er zijn echter nog geen True Price berekeningen te
maken waarin de biologische impact volledig wordt meegenomen, dat is nu slechts voor 10%
van invloed in onze berekeningen. Er zijn wel diverse individuele wetenschappelijke
onderzoeken. Eén van de voorbeelden is dat de biologische teelt van vollegrondsgroenten
een veel lagere CO2 uitstoot geeft door CO2 buffering in de bodem. Ook door het ontbreken
van kunstmest en gif. Daarnaast weten we dat biologisch eten een positieve
gezondheidsimpact kan hebben op de weerstand, microbioom en Parkinson.”

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Niet voor publicatie
Beeld: beeldbank

Bronnen:
United nations Fao,page 35, figure 6
Ekomenu, sustainable foodprint
Data report Ekomenu
Website: True price pagina met video
Robin Food Coalition

Contact voor vragen en informatie:
Jack Stroeken, directeur Ekomenu
jstroeken@ekomenu.nl
www.ekomenu.nl
+31642431313

Volkert Engelsman
Robin Food Coalition, voorzitter
www.robinfoodcoalition.com