Wil jij je immuunsysteem een boost geven om zo meer weerstand te kunnen bieden tegen het Coronavirus? Of ben je herstellende en wil je je zo snel mogelijk weer fit en energiek voelen? Onderzoek wijst uit dat voeding dé tool is voor het opbouwen van een sterk immuunsysteem en een voorspoedig ziekteherstel. Wij hebben ons verdiept in de nieuwste wetenschappelijke inzichten én huidige dieetrichtlijnen met betrekking tot Corona. In deze blog vertellen we je welke voedingsmiddelen en maaltijden kunnen helpen om gezond te blijven óf weer fit te worden tijdens deze Coronapandemie.

 
Dat onze leefstijl, en met name eetgedrag, grote impact heeft op onze gezondheid staat vast. De overconsumptie van voeding met veel suikers, transvetten, zout en geraffineerde koolhydraten draagt sterk bij aan het ontstaan van chronische aandoeningen, verminderde weerstand en de obesitasepidemie. Zo had in 2019 51% van de Nederlanders van 20 jaar en ouder overgewicht, waarvan 15% obesitas (RIVM, 2019). Overgewicht verzwakt de longen en het immuunsysteem, waardoor mensen extra vatbaar zijn voor infecties. Maar ook mensen zonder overgewicht belanden op de intensive care. Een verzwakt immuunsysteem kent vele oorzaken, zoals weinig beweging, roken en een tekort aan gezonde voedingsstoffen. Bij een verzwakt immuunsysteem leidt blootstelling aan het Coronavirus al veel sneller tot infectie en opname op de IC (Weis et al., 2020).
 

Goede voeding voor een sterk immuunsysteem 

Je immuunsysteem werkt hard om je lichaam te beschermen tegen indringers, zoals virussen, bacteriën en schimmels. De huid, luchtwegen, darmen, bloed en het lymfestelsel werken samen door middel van antistoffen en witte bloedcellen. Hoe hoger je weerstand, hoe beter je lichaam in staat is te vechten tegen gevaarlijke bacteriën en virussen. Daarom is het in periodes waarin we extra kwetsbaar zijn, zoals tijdens deze Coronapandemie, belangrijk dat je immuunsysteem optimaal functioneert.  


 
Door een goede weerstand op te bouwen met gezonde voeding, en anderen te helpen hetzelfde te doen, staan we samen sterker tegen het Coronavirus. Daarom geven we je graag een aantal tips om je immuunsysteem op te krikken met de juiste voeding (Voedingscentrum, 2020): 
 
  • Eet dagelijks minimaal 250-300 gram groenten en 2 porties fruit
  • Kies zo veel mogelijk volkoren producten
  • Eet voornamelijk plantaardige voeding
  • Kies voor puur en onbewerkt voedsel (door o.a. te kiezen voor biologisch)
  • Drink voldoende vocht, zoals water en thee
  • Verminder zout- en suiker inname 
  • Eet gematigde hoeveelheden vetten en oliën 
 
En blijf vooral genieten en variëren met heerlijke gezonde voeding! Want iedere groente- en fruitsoort heeft een unieke samenstelling en levert andere belangrijke voedingsstoffen. Door dagelijks te variëren in de (minimaal) 250 gram groenten en 2 stuks fruit, krijg je een combinatie van vitaminen, mineralen en voedingsvezels binnen. 
 

Makkelijk je weerstand opbouwen met een gezonde maaltijdbox 

Ekomenu maakt het makkelijk voor mensen om gezond en gevarieerd te eten met een heerlijke maaltijdbox met ruime keuze uit recepten die aansluiten op jouw leefstijl. Alle ingrediënten zijn vers en biologisch en dragen optimaal bij aan versterking (of herstel) van jouw immuunsysteem. Daarnaast biedt Ekomenu een eiwitrijke maaltijdbox ter ondersteuning van ziekteherstel. Lees hier meer over de kracht van voeding tijdens herstel van Corona. 
 

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker en van een gezonde bodem te eten, dan is de Ekomenu maaltijdbox wellicht wat voor jou. Wil je graag lekker in je vel zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu de Voel je lekker app en coaching programma.

 
Bronnen :
 
RIVM. (2019). Leefstijlmonitor. Geraadpleegd op 12 augustus 2020, van https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/overgewicht/cijfers-context/huidige-situatie#node-overgewicht-volwassenen
Voedingscentrum. (2020). Coronavirus & voeding. Voedingscentrum, geraadpleegd op 12 augustus 2020, van https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding/hoe-zorg-je-voor-een-goede-weerstand.aspx
Weis, N., Thorsteinsson, K., Martinussen, C., & Madsbad, S. (2020). The endocrine and metabolic link between COVID-19, diabetes and obesity. Ugeskrift for laeger182(29).
Witkamp, R., Navis, G., Boer, J., Plat, J., Assendelft, P., de Vries, J., ... & Pot, G. (2017). Kennissynthese voeding als behandeling van chronische ziekten. Den Haag: ZonMW.Wit