Wil jij je immuunsysteem een boost geven om zo meer weerstand te kunnen bieden tegen het Coronavirus? Of ben je herstellende en wil je je zo snel mogelijk weer fit en energiek voelen? Onderzoek wijst uit dat voeding dé tool is voor het opbouwen van een sterk immuunsysteem en een voorspoedig ziekteherstel. Wij hebben ons verdiept in de nieuwste wetenschappelijke inzichten én huidige dieetrichtlijnen met betrekking tot Corona. In deze blog vertellen we je hoe voeding kan helpen om je weer fit en energiek te voelen tijdens deze Coronapandemie.
Er komen steeds meer berichten van ex-covid-patiënten die maanden na besmetting nog altijd last hebben van ernstige klachten. Artsen en wetenschappers hebben het over een post-covidsyndroom. Het valt op dat dit juist om patiënten lijkt te gaan die van het virus zelf niet erg ziek zijn geweest (
Volkskrant, 2020). Voeding is daarom niet alleen belangrijk in het voorkomen, maar ook tijdens het herstel van Corona. Corona zorgt voor een ontsteking in de longen, waardoor klachten ontstaan zoals hoesten, verminderde smaak, vermoeidheid en koorts. Er blijkt ook een sterke link te zijn tussen klachten van herstellende covid-patiënten -zoals vermoeidheid en spierslapte- en het chronsichvermoeidheidssyndroom (EUROMENE, 2020). Momenteel wordt de oorzaak van deze aanhoudende klachten onderzocht. Maar wat kun je zelf al doen om het herstelproces te ondersteunen? Hier speelt voeding weer een belangrijke rol.
Voeding en recepten om je weer fit en Energiek te voelen
Om het herstelproces te ondersteunen en je lichaam te helpen op kracht te komen, wordt aangeraden om energierijk en eiwitrijk te eten (Zhao et al., 2020). Corona heeft sterke overeenkomsten met andere longziekten zoals COPD, waar relevante dieetbehandelingen voor zijn ontwikkeld (Witkamp et al., 2017). Dit komt overeen met aanbevelingen van diëtisten om dagelijks 2000-2500 kcal en 75-100 gram eiwit te eten en 3 liter te drinken om het herstel bij Corona te ondersteunen (Aspen, 2020). Het is hierin belangrijk om te variëren in de soorten eiwitten (zowel dierlijk als plantaardig) om alle benodigde aminozuren binnen te krijgen. Daarnaast kunnen virusinfecties (zoals Covid-19) invloed hebben op het RAAS-systeem. Dit systeem regelt onder andere je bloedruk. Daarom is het advies om niet te veel zout te eten (Veerdonk et al., 2020).
In het algemeen geldt voor veel chronische aandoeningen dat het Mediterrane voedingsdieet (veel groenten, fruit en volkoren producten) en het DASH-dieet (weinig zout en regelmatig peulvruchten) kunnen bijdragen aan ziekteherstel. Daarom geven wij de volgende tips voor eiwitrijke voeding, met een focus op plantaardige en biologische producten.
Tips voor eiwitrijke voeding:
- Granen zoals Quinoa, havermout, volkoren couscous en amarant
- Noten, voornamelijk hazelnoten en amandelen
- Vis, zoals sardines, makreel en kabeljauw
- Zuivel, waaronder kaas, yoghurt en eieren
- Vlees, waaronder rundvlees en kipfilet
- Peulvruchten, zoals kikkererwten, sojabonen, tuinbonen en linzen
- Groenten, zoals broccoli, avocado en champignons
- Zaden, zoals Hennepzaad en lijnzaad
- Je kunt je eiwitten zelfs ook uit sommige fruitsoorten halen, zoals banaan, mango en zwarte bes
Tips voor heerlijke eiwitrijke recepten:
Om gezond en eiwitrijk eten makkelijker te maken, helpen we je graag op weg met de volgende heerlijke recepten. Wat dacht je van een
kruidig kip stoofpotje met couscous? Of
zalmfilet met spinazie-roomsaus? Of een vegetarische
rode noodle soep met kikkererwten?
Lekker makkelijk eiwitrijk eten
Ekomenu biedt een
eiwitrijke maaltijdbox ter ondersteuning van ziekteherstel, waarin bovengenoemde inzichten en aanbevelingen zijn meegenomen. Op die manier wordt het je makkelijk gemaakt om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. De eiwitrijke gerechten bevatten rond de 30 gram eiwitten per portie. Het menu bevat volop groenten, peulvruchten, 3-sterren vlees en soms vis en vleesvervanger. Al deze ingrediënten zijn vers en biologisch. Biologische voeding is relatief rijk aan micronutriënten, bevat minder kunstmatige toevoegingen en vrij is van residuen van bestrijdingsmiddelen (Janmaat, 2019). Hierdoor draagt deze voeding optimaal bij aan versterking (of herstel) van jouw immuunsysteem.
Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker en van een gezonde bodem te eten, dan is de Ekomenu maaltijdbox wellicht wat voor jou. Wil je graag lekker in je vel zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu de Voel je lekker app en coaching programma.
Bronnen
Aspen. (2020). Nutrition and Hydration: Quick Facts for COVID-19 Patients. Geraadpleegd op 4 Augustus 2020, van https://www.nutritioncare.org/uploadedFiles/Documents/Guidelines_and_Clinical_Resources/COVID19/COVID19%20Patient_Nutrition%20Quick%20Facts.pdf
EUROMENE. (2020). Chronic fatigue research network targets COVID-19. Cost. Geraadpleegd op 24 augustus 2020, van https://www.cost.eu/news/general/chronic-fatigue-research-network-targets-covid-19/
Janmaat, L. (2019) Micronutrienten, gezonde grond voor een gezond gewas. Louis Bolk Instituut
van de Veerdonk, F., Netea, M. G., van Deuren, M., van der Meer, J. W., de Mast, Q., Bruggemann, R. J., & van der Hoeven, H. (2020). Kinins and cytokines in COVID-19: a comprehensive pathophysiological approach.
de Visser, E. (2020). Ook maanden na Corona nog extreem moe: ‘Dit is een nieuwe ziekte. En een buitensporige’. Volkskrant. Geraadpleegd op 14 augustus 2020, van https://www.volkskrant.nl/wetenschap/ook-maanden-na-corona-nog-extreem-moe-dit-is-een-nieuwe-ziekte-en-een-buitensporige~bd35c456/
Witkamp, R., Navis, G., Boer, J., Plat, J., Assendelft, P., de Vries, J., ... & Pot, G. (2017). Kennissynthese voeding als behandeling van chronische ziekten. Den Haag: ZonMW.Wit
Zhao, G., Su, Y., Sun, X., Cui, X., Dang, L., Zhao, L., ... & Yang, M. (2020). A comparative study of the laboratory features of COVID‐19 and other viral pneumonias in the recovery stage. Journal of clinical laboratory analysis, e23483.