Voeding

Gezonde voeding ondersteunt het immuunsysteem, dat gegeven zal vast niet nieuw voor je zijn. Toch zijn er voedingsmiddelen die echte uitblinkers zijn in het oppeppen van onze afweer. Je kunt daarbij denken aan groenten uit de kruisbloemenfamilie (zoals broccoli, boerenkool en andere kolen), maar ook aan knoflook. Bovendien is het raadzaam om te letten op de inname van vitamine C. Vitamine C stimuleert de vorming van witte bloedcellen en helpt zo ziekteverwekkers te bestrijden. Voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten zijn bijvoorbeeld broccoli en citrusvruchten. Ook rode paprika’s zijn een goede bron van Vitamine C, ze bevatten zelfs 2x zoveel vitamine C als citrusvruchten. 

Het eten van gefermenteerd voedsel helpt de darmflora te versterken en hiermee ziekteverwekkers tegen te gaan. Voedingsmiddelen met deze pro-bioticale werking zijn bijvoorbeeld yoghurt, karnemelk en zuurkool. Vitamine E is een anti-oxidant en beschermt de cellen van ons afweersysteem. Noten - zoals amandelen - maar ook avocado en vette vis zijn rijk aan vitamine E. 
 

Drinken

Het is belangrijk om het lichaam goed te hydrateren zodat het optimaal kan functioneren. Drink daarom 1,5-2 liter water per dag. Het drinken van groene thee kan de weerstand extra ondersteunen, dankzij de stof EGCG. EGCG is een plantenstof met ontstekingsremmende werking. 
 

Supplementen

Ter ondersteuning van het immuunsysteem kan een gezond eetpatroon aangevuld worden met supplementen. Vitamine D is ontzettend belangrijk in de strijd tegen ziekteverwekkers. Vitamine D vind je in voeding, met name in vette vis. In mindere mate vind je vitamine D in eieren en vlees. Door de inwerking van direct zonlicht op onze huid is het lichaam in staat zelf vitamine D aan te maken. In het najaar worden we minder aan zonlicht blootgesteld en is het verstandig om vitamine D supplementen te slikken. De mineralen zink en selenium zijn ook in staat de weerstand te verhogen en kunnen door middel van suppletie de weerstand ondersteunen. Zorg er wel voor dat je niet meer supplementen inneemt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). 
 

Beweging, ontspanning en nachtrust 

Naast voeding kan ook de leefstijl veel invloed hebben op het immuunsysteem. Beweging, bijvoorbeeld een half uur wandelen of fietsen per dag, kan het immuunsysteem een boost geven. Ook de ontspannende eigenschap van beweging kan een bijdrage leveren aan de weerbaarheid van ons lichaam. Stress heeft een zeer ongunstig effect op de afweer en kan bijvoorbeeld door beweging of meditatie worden tegengegaan. Daarnaast is ook de nachtrust van groot belang. ’s Nachts herstelt het lichaam en maakt zij cytokines aan welke in staat zijn ziekmakers te bestrijden. Zorg er daarom voor dat je acht uur kwalitatieve nachtrust neemt, om je lichaam een handje te helpen.
 

Hygiëne 

Tot slot kan hygiëne de overdracht van ziektekiemen beperken. Was met regelmaat de handen of maak gebruik van een desinfecterende handgel bij gesnotter in je omgeving of wanneer je zelf verkouden bent. Sla echter niet door, het lichaam bouwt namelijk juist ook resistentie op wanneer het in aanraking komt met bacillen, ziektekiemen, virussen en bacteriën. 
 

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma