Duurzaam leven hoeft helemaal niet duur te zijn. Het is juist goedkoop! Duurzaam leven is niet alleen voor de rijken, maar je kunt heel goed op duurzaam leven zonder dat je een fortein uitgeeft. Maar dat duurzaam en goedkoop leven, hoe doe dat je dat eigenlijk? Wij geven je hieronder 10 budgettips.
 

Tip 1: Kies voor duurzaam, gezond én goedkoop leven

Om goedkoper en duurzamer te gaan eten heb je waarschijnlijk wat kleine aanpassingen nodig in je kookgewoonte. De makkelijkste manier om duurzaam te eten en dus geld te besparen is om 1 of 2 keer in de week vegetarisch of veganistisch te eten. Het eten van vlees heeft namelijk een grote impact op het milieu. Je kunt natuurlijk altijd nog voor een vegetarische vleesvervanger kiezen.

Koop daarbij ook je groente, fruit en vlees lokaal. Lokale winkels hebben veel vaker biologische groenten en eerlijk vlees. Koop meer groenten en fruit van het seizoen. Aardbeien bijvoorbeeld zijn in juli veel goedkoper dan in december, door de groenten van het seizoen te eten kun je dus gemakkelijk kosten besparen. Kijk ook eens in de afprijsbak van de supermarkt, want ook het tegengaan van voedselverspilling is duurzaam. Weggooien is altijd zonde.
foto moeder.jpeg

Tip 2: Koop een half jaar geen nieuwe kleren meer

Dit klinkt misschien wel als een hele heftige verandering. Maar het is makkelijker dan je denkt! Vaak dragen we toch steeds dezelfde kleding en weten we niet eens wat we allemaal achter in onze kleding kast hebben liggen. Herontdek je kleding en maak er nieuwe outfits mee. Zo voelt het toch nog als een nieuwe aanwinst. Je kan ook je eigen kleding (ver)maken. Als ze niet meer passen kun je ze zelf thuis vermaken in plaats van nieuwe kopen. Dit bespaart weer kosten, wat het veel goedkoper en duurzamer maakt. 

Tip 3: Kies voor tweedehands als top budgettip

Niet alleen kleding hoeft tweedehands te zijn. Je hebt veel meer producten die je ook tweedehands kunt aanschaffen. Zo kun je nieuw meubilair aanschaffen in een tweedehands winkel of een gloednieuw servies. Op deze manier is er minder productie en is er minder afval, aangezien het product dankzij jou een tweede leven krijgt.
Eten, kun je ook een tweede leven geven, dit is niet echt tweedehands maar je geeft het eten wel een tweedekans voordat het in de afvalbak belandt. Je kunt in de supermarkt kiezen voor de afgeprijsde producten of je kan de app Too Good To Go gebruiken. Met deze app kun je eten van ondernemers uit de buurt ophalen wat ze anders weg zouden gooien. Dit is vaak veel goedkoper dan de supermarkt en helpt tegen verspilling.

Tip 4: Wees onderweg ook duurzamer

Thuis is de eerste plek waar je duurzame beslissingen kunt nemen. Ook onderweg zijn daar tal van budgettips voor. Er zijn genoeg mogelijkheden om ook onderweg aan het milieu te denken en kosten te besparen. Neem zelf een herbruikbare beker mee. Ook is het makkelijk om onderweg je eten mee te nemen in katoenen zakjes of in een broodtrommel. Deze gaan veel langer mee en zijn ook nog eens goedkoper dan al die boterhamzakjes. Een andere goede tip is om een bestek setje te kopen die je altijd in je tas hebt zitten. Zo hoef je minder wegwerp plastic te gebruiken als je onderweg iets te eten haalt. Een heerlijke duurzame budgettip. 

R16-Salade-van-lupine-en-aubergine-RK.jpeg
 

Tip 5: Ga voor lang houdbaar

Lang houdbare producten zijn bijna altijd ook duurzamer. Kijk echt eens naar de kwaliteit van spullen. Je kunt kiezen voor duurdere kleding die langer meegaat. Dit is een investering in het begin maar uiteindelijk ben je goedkoper uit. Dit geldt niet alleen voor kleding maar ook voor andere herbruikbare en kwalitatief goede spullen, zoals broodtrommels, een goede winterjas of een waterfles. Deze gaan veel langer mee, en dat is goed voor jouw portemonnee en het milieu.
 

Tip 6: Duurzaam boodschappen doen


Kies voor de maaltijdbox Ekomenu. Een maaltijdbox zorgt ervoor dat je minder geld uitgeeft aan boodschappen in de supermarkt. Door speciale, afgemeten verpakkingen krijg je precies in huis wat je nodig hebt. Minder voedselverspilling, exact inkopen wat je nodig hebt, maar ook geen extra aankopen in de supermarkt of uit eten gaan. Dit zorgt voor een grote besparing op jouw uitgaven op boodschappen en dat is een echte budgettip. 

Bekijk direct de website van Ekomenu voor meer informatie! 

20221214132033_Romige-pompoensoep-met-linzen-en-krokante-salieblaadjes.jpg


Tip 7: Doe aan upcyclen en DIY
Een andere goede tip is upcyclen. Goed voor het milieu en goed voor het budget. Het gaat om het ‘opleuken’ van wat je al hebt. Een nieuwe hoes voor je kussen, een nieuw kleurtje aan een oud shirt of een likje verf op een bijzettafeltje. Ook kun je je eigen schoonmaakmiddelen maken om geld uit te sparen. Azijn en baking soda maken prima schoon en zijn veel goedkoper dan gemiddelde schoonmaakmiddelen.
Is er iets stuk? Dan is de kleermaker je beste vriend, repareren is altijd goedkoper en duurzamer dan iets weggooien en nieuw kopen. Als het echt niet meer te repareren is kun je altijd nog recyclen.

Tip 8: Neem een energiemeter

Deuren dicht, licht uit, we doen tegenwoordig alles om niet onnodig energie te verspillen. Maar er zijn tegenwoordig steeds meer apparaten die altijd aan willen staan, zoals een oplader, wifi of de oven. Je gebruikt dan eigenlijk stroom zonder dat je dat in de gaten hebt. Met een behulp van een energiemeter kun je gemakkelijk ontdekken hoeveel stroom je apparaten gebruiken.
 

Tip 9: Kweek en stek je eigen voeding en planten!

Steeds meer mensen hebben een moestuin, in de vorm van een volkstuintje of op hun eigen balkon of in de tuin. Op deze manier bespaar je flink wat geld. Groenten en fruit uit eigen tuin smaken toch veel lekkerder dan die van de supermarkt.
Groen is nu eenmaal goed voor de mens en het milieu. Ook kun je planten heel makkelijk stekken, op deze manier kun je ze ruilen met de buren of je gaat naar een plantenbieb. Bij een plantenbieb kan je stekjes ruilen met anderen. Goed voor je budget en goed voor het milieu.
 

Tip 10: Minimaliseer

Het toverwoord voor een duurzamer en goedkoper leven is meestal minder. Minder kopen, minder afval produceren en minder lang douchen. Elk product die we thuis hebben staan hebben een impact op het milieu. Elk product heeft namelijk zijn eigen voetafdruk. Minder spullen kopen is dus de key voor een duurzamer leven en ook nog eens goed voor je portemonnee. Om te zorgen dat je minder spullen gaat kopen kun je jezelf de volgende vragen stellen. Heb ik het echt nodig? Kan ik het huren of lenen? Kan ik het repareren en is het tweedehands verkrijgbaar?

Button: leefstijlen