Groenten vormen de basis van een gezond eetpatroon. Onze Belgische Groentekok® Frank Fol heeft maar liefst 51 kooktechnieken van A tot Z op een rijtje gezet in zijn boek De Grote Groentebijbel. 

Deze week duiken we in de kooktechniek genaamd Ceviche! Het gerecht, populair in Zuid-Amerika, bestaat uit rauwe vis gemarineerd in limoensap en kruiden, wat zorgt voor een heerlijk frisse smaak. 

Kooktechniek: Groenteceviche

Ceviche maakt gebruik van zuur om de vis te 'garen', waardoor het een unieke textuur en smaak krijgt. Naast de traditionele versie met vis, kun je ook een groenteceviche maken. Gebruik verse groenten zoals tomaten, avocado, rode ui, maïs en zelfs fruit zoals mango of ananas, gemarineerd in limoensap en kruiden. Tofu kan ook als alternatief gebruikt worden.

Het recept
 

Bovendien zijn er talloze variaties zijn op de traditionele ceviche, daarom bieden we hieronder een basisrecept voor een groenten ceviche.

Ingrediënten: 
Eerst bereid je de tijgermelk voor, daarna maak je de groente klaar. Tot slot giet je de tijgermelk over de groenten heen. En voilà, genieten maar!

Voor de tijgermelk heb je nodig:
- 300 ml limoensap
- 5 gram verse gember, geschild,
- ½ rode peper
- 1 teentje knoflook
- 4 takjes verse koriander
- ½ tl zout

Groenten
- een grote tomaat
- 1 rode ui
- avocado
- blikje mais

Bereidingswijze:
- Gebruik een staafmixer of blender om de ingrediënten van de tijgermelk te pureren tot een glad mengsel.
- Snijd de groenten die je gaat gebruiken zo klein mogelijk. Zeef de tijgermelk en giet het over de groenten heen en laat het geheel 4-5 minuten marineren.
- Verdeel de gemarineerde groenten over een bord en garneer met extra korianderblaadjes.

  •  
 groente ceviche

Mocht je nog meer willen weten over groenten, de technieken en zelfs restaurants kunnen beoordelen. Kijk dan op www.weresmartworld.com. Je kunt hier ook de 51 Kooktechnieken voor groenten terugvinden.

Wil je genieten van groenterijke recepten? Ekomenu heeft altijd minimaal 80% plantaardige ingrediënten en 200-400 gram groenten per persoon. Ga naar www.ekomenu.nl of www.ekomenu.be en kies wekelijks de lekkerste recepten met ingrediënten van het seizoen. Je ontvangt van Ekomenu een mooie korting op je eerste box.

*Ga naar de blog over Snijtechnieken voor een stappenplan voor het veilig en effectief snijden van verschillende groenten en informatie over verschillende technieken.