De perfecte snijtechniek kan nét dat verschil maken voor jouw gerecht! Maar welke snijtechnieken zijn er allemaal? En hoe kun je veilig en efficiënt je groenten snijden? Door verschillende snijtechnieken toe te passen kun je variatie aanbrengen in de textuur en presentatie van je gerechten. In deze blog geven we je een paar handige en simpele tips, die je helpen om snel een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Die er ook nog eens fantastisch uitziet!

Een goede basis: 
 
  • Zorg dat je een goed scherp mes hebt. Leg je snijplank eventueel vast door er een vochtige doek onder te leggen. 
  • Houd het mes stevig vast in de hand waarmee je schrijft en plaats je andere hand in een “klauw” op de groente. Druk de topjes van je vingers naar binnen, zodat het mes over het platte, middelste deel van je vingers glijdt. 
  • Snijd bij ronde groenten, zoals wortel en courgette, een plakje af (of halveer de groente) en rol de groente op de platte kant. Zo blijft de groente stevig liggen tijdens het snijden. 
  • Maak bij het snijden cirkelvormige bewegingen met je mes, terwijl de punt van het mes altijd blijft staan. Verplaats je hand, die in een klauw op de groente staat, steeds een klein beetje naar achteren als je mes de plank raakt. 
  • Als de groente te smal wordt om vast te houden, kantel je het naar beneden, zodat de platte afgesneden kant vlak op de plank komt te liggen. Zo kun je weer even verder snijden.   

snijtechnieken_beeld.jpg

Verschillende snijtechnieken

Julienne zijn dunne staafjes en kun je maken door de groenten in balkjes van circa 5 cm te snijden. Snijd vervolgens kleine plakjes van de balkjes en leg deze “dakpansgewijs op elkaar. Snijd nu staafjes met de cirkelvormige bewegen. Julienne gesneden groenten geven een leuke twist aan je recept, zoals in het recept 'Pannenkoekjes met courgette en biet' van Ekomenu. 
 
  1. Brunoise gesneden groenten, zijn hele kleine dobbelsteentjes (circa 2-3 mm). Deze groenten worden vaak verwerkt in vullingen en in soepen. 
  2. Macédoine is de grotere variant van de brunoise. Bij het snijden van macédoine maak je iets grotere blokjes (van circa 5 mm). Deze afmetingen zijn gelijk aan die van erwtjes die vaak ook in een macédoine-salade gaan. Deze salade bevat groente en fruit, die allemaal in gelijke dobbelsteentjes gesneden zijn.
  3. Eminceren is het in flinterdunne plakjes snijden van groenten, zoals bijvoorbeeld knoflook, champignons of truffel. Er zijn geen vaste voorschriften voor de dikte van de plakjes. Eminceren kan bijvoorbeeld met een mandoline en levert vooral een mooi effect op bij groenten met een kleurrijke kern, zoals bij gekleurde bietjes
  4. Jardinière, ook wel ‘baton’ genoemd, is een snijtechniek waarbij je reepjes maakt van circa 4-5 cm lang en 1 cm breed. Ongeveer de grootte van friet dus. 
  5. Snipperen is weer zo’n snijtechniek die vaak genoemd wordt in de bereidingswijze van recepten. Maar wat houdt het nu precies in? Om een ui te snipperen, snijd je hem eerst doormidden (Laat tijdens het pellen een stukje van de wortel zitten!). Leg de halve ui plat voor je. Snijd met een klein mes dwarse inkepingen, maar ga nooit helemaal tot het einde: de wortel houdt de ui bij elkaar. Draai de ui een kwartslag en snijd opnieuw in cirkelvormige beweging. 
  6. Spirelli is een snijtechniek waarbij de groenten in lange dunnen slierten worden gesneden, zoals bij spaghetti. Het is het makkelijkst om spirelli te snijden met een spiraalsnijder, dunschiller, een juliënneschiller of een groenterasp. Je kunt veel verschillende soorten stevige groenten gebruiken zoals wortel, pompoen en courgette. Wat vind je bijvoorbeeld van de 'keto courgette spaghetti met champignon-kaassaus' van Ekomenu. 


 

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma's