Groenten vormen de basis van een gezond eetpatroon. Om groenten goed te kunnen bereiden is het van belang dat je verschillende bereidingstechnieken beheerst in de keuken. Groentekok® Frank Fol leert je graag alle kneepjes van het vak.

 
Paneren

In de supermarkt is een groot aanbod van gepaneerde producten te vinden. Zo liggen er gepaneerde varianten van onder andere vlees, vis, vleesvervangers en groenten. Maar waarom worden deze producten eigenlijk gepaneerd? Over het algemeen gebeurt dit om twee redenen. Ten eerste kan het paneren de smaak versterken en het product knapperig en krokant maken. Daarnaast kan paneren ervoor zorgen dat een ingrediënt minder kwetsbaar is en zijn vorm goed kan behouden. Het paneermeel dient in zo’n geval als het ware als een beschermende korst voor hoge temperaturen tijdens het koken.Door groenten te paneren bedekt een krokant laagje de binnenkant van de groenten waardoor deze fris en sappig kan blijven tijdens de bereiding. Om te kunnen paneren heb je bloem, ei en paneermeel of panko nodig om het krokante laagje te kunnen creëren. Het is handig om voor het paneren drie diepen borden of kommen te gebruiken. De drie ingrediënten moeten tijdens het paneren namelijk goed van elkaar gescheiden blijven. Behoefte aan een extra bite? Voeg quinoa of sesamzaad toe aan het paneermeel.


De voorbereiding

1. Klop de eieren los. Verdeel de bloem, het opgeklopte ei en het paneermeel (of de panko) over drie diepe borden of kommen. Zorg dat elk bord voldoende van het ingrediënt bevat om de groenten in te kunnen onderdompelen.
2. Was de groenten grondig en snijd in de (kleine) stukken. Let er op dat je de groenten niet te groot of te dik snijdt. Ze moeten de juiste dikte hebben om vanbinnen sappig en beetgaar te worden als de korst gebakken wordt.



De techniek

3. Haal de kleingesneden groenten eerst één voor één door de bloem. Zorg dat alle kanten van goed bedekt zijn met de bloem.
4. Leg vervolgens de in bloem bedekte groenten in het eimengsel en zorg opnieuw dat alle kanten van de groenten goed bedekt worden. Laat de groenten even uitlekken en leg daarna in het paneermeel.
5. Draai tot slot alle kanten van de groenten door het paneermeel heen en zorg dat alle vlakken van de groenten rijkelijk belegd zijn met paneermeel.


Bereiding

6. Verhit olie in een ruime pan op een hoog vuur en bak de groenten tot ze goudbruin van kleur zijn. Je kunt er ook voor kiezen om de groenten in de oven of grill te bruinen in plaats van in een bakpan. Ben je benieuwd geworden naar een lekker gerecht waarbij je de kooktechniek paneren kunt toepassen? Probeer dan eens Tempura van bimi en cashewnoten.


 

Nog meer seizoensgerechten bij Ekomenu

Wil je genieten van groenterijke recepten? De maaltijden van Ekomenu hebben altijd minimaal 80% plantaardige ingrediënten en 200-400 gram groenten per persoon. Ga naar Ekomenu en kies wekelijks de lekkerste recepten met ingrediënten van het seizoen. Je ontvangt van Ekomenu een mooie korting op je eerste box met volgende code: EM25KT51*.

Maak je ook graag kennis met de overige kooktechnieken? Neem dan zeker een kijkje op het Voel je Lekker platform en ontdek de veelzijdigheid van koken met groenten.

Mocht je nog meer willen weten over groenten, kooktechnieken en zelf restaurants kunnen beoordelen. Neem een kijkje op www.weresmartworld.com en ontdek de samenvatting van alle 51 kooktechnieken. 
 
Ga naar de blog over Snijtechnieken voor een stappenplan voor het veilig en effectief snijden van verschillende groenten en informatie over verschillende technieken.
*De korting is geldig op de eerste bestelling bij een flexibel lidmaatschap.