Zoals bij velen van jullie bekend is spelen groenten een zeer belangrijke rol bij de gerechten van Groentekok® Frank Fol. Een juiste bereiding van deze groenten is de sleutel tot een succesvol gerecht. Maar hoe bereid je de groenten op een manier waardoor het gerecht onweerstaanbaar wordt? EKOMENU-oprichter Jack Stroeken en Groentekok® Frank Fol leren je in deze reeks alle kneepjes van de verschillende bereidingstechnieken die je kunt toepassen op groenten. Deze maand staan we stil bij de bereidingstechniek pureren.

 
Als je aan het pureren van groenten denkt dan denk je misschien al snel aan soep of een zelfgemaakte saus. Dit zijn enkele voorbeelden van gerechten die je kunt bereiden door middel van de bereidingstechniek pureren. Deze bereidingstechniek wordt toegepast om van gezeefde, fijngestampte of gaargekookte groenten een smeuïge substantie te maken. Maar je kunt met pureren zoveel meer. Zo kun je ook van minder voor de hand liggende groenten zoals radijs, aardpeer, peterseliewortel of spruitjes een heerlijk gerecht maken als je de bereidingstechniek pureren toepast.

Pureren

Het pureren van groenten kun je op verschillende manieren uitvoeren. Zo kun je een staafmixer, roer- of draadzeef, pureeknijper of een keukenmachine gebruiken. Om de gepureerde groenten een lekkere smaak te geven kun je ervoor kiezen om er een beetje boter, olie of kruiden aan toe te voegen. De gepureerde groenten kunnen ideaal gebruikt worden ter garnering, het versterken van een smaak in een gerecht of ter begeleiding van vlees of vis. Maar wat dacht je van groene smoothies, groentepannenkoeken of een groente dip? Ook deze lekkernijen kun je maken door groenten te pureren.  
 

Legumaises

Omdat het pureren van groenten zoveel extra mogelijkheden biedt om een gerecht extra smaak te geven, heeft Ekomenu samen met Frank Fol een range Legumaises ontwikkeld. Legumaises zijn heerlijke sauzen gebaseerd op pure biologische groenten, aangevuld met gezonde koolzaadolie. Toepassingen zijn legio: als smaakmaker, als dipsaus, als topping, als decoratie. Je vindt ze regelmatig in de gerechten van Ekomenu en je kunt ze ook bestellen in de webshop. Of je kunt ze zelf maken, bijvoorbeeld van groenten die je over hebt. Meer info over de legumaises vind je hier


 

De techniek 

1. Kies de groenten uit die je wilt gaan pureren en was deze groenten.
2. Breng water aan de kook in een kookpan en snijd ondertussen de groenten in stukjes.
3. Kook de groenten gaar en laat ze uitlekken in een vergiet. Het kookvocht van de gekookte groenten mag je apart houden, zodat je deze op een later moment eventueel nog kunt gebruiken om de puree smeuïger te maken.
4. Pureer de groenten met behulp van een roer- of draadzeef, staafmixer, pureeknijper of keukenmachine. Tijdens het pureren kun je eventueel nog kookvocht toevoegen om het geheel nog iets smeuïger te maken.
5. Voeg naar smaak kruiden, boter of olie toe aan de puree.
 
Ben je erg benieuwd geworden naar een lekker gerecht waarbij je de kooktechniek paneren kunt toepassen? Probeer dan onze Venkelpuree met heekfilet.


 

Nog meer seizoensgerechten bij Ekomenu

Wil je genieten van groenterijke recepten? De maaltijden van Ekomenu hebben altijd minimaal 80% plantaardige ingrediënten en 200-400 gram groenten per persoon. Ga naar Ekomenu en kies wekelijks de lekkerste recepten met ingrediënten van het seizoen. Je ontvangt van Ekomenu een mooie korting op je eerste box met de volgende code: EM25KT51*.

Maak je ook graag kennis met de overige kooktechnieken? Neem dan zeker een kijkje op het Voel je Lekker platform en ontdek de veelzijdigheid van koken met groenten.

Mocht je nog meer willen weten over groenten, kooktechnieken en zelf restaurants kunnen beoordelen. Neem dan een kijkje op www.weresmartworld.com en ontdek de samenvatting van alle 51 kooktechnieken. 
 
Ga naar de blog over Snijtechnieken voor een stappenplan voor het veilig en effectief snijden van verschillende groenten en informatie over verschillende technieken.

*De korting is geldig op de eerste bestelling bij een flexibel lidmaatschap.
 
 

Bronnen 

  • Jack Stroeken, oprichter-directeur Ekomenu, voormalig directeur GroentenFruit Bureau en oud-voorzitter van Slow Food NL.
  • Frank Fol, de Groentekok®, chef Ekomenu, oprichter www.weresmartworld.com
  • Fol, F. (2016). De groentekok - de evenwichtige keuken. Tielt: Lannoo nv.