Er is maar één ding nodig om een simpele salade om te toveren tot een smakelijk feestje: een lekkere dressing. Een mix van olie, kruiden, specerijen en andere smaakmakers bevat naast een smaakexplosie ook vele voedingsstoffen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor kant- en klare dressings, maar het is veel leuker én lekkerder om je dressings zelf te maken. Wees niet bang, voor een lekkere dressing hoef je echt geen sterrenchef te zijn. Vandaag delen wij daarom vijf verschillende dressings die niet te veel ingrediënten bevatten en supermakkelijk te maken zijn!


Klassieke vinaigrette

  • 3 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 tl honing
  • 1 el witte wijnazijn (of ander soort azijn naar keuze)
  • Snufje zout
  • Optioneel: verse kruiden, gedroogde kruiden, sjalot, ui, knoflook, balsamicoazijn, appelazijn, sherry.
  1. Doe zout, mosterd, azijn en honing in een kommetje en klop goed door elkaar.
  2. Voeg de olie langzaam toe en klop stevig door tot er een gladde saus ontstaat.
  3. Besprenkel je salade met de dressing en hussel goed door elkaar.

Italiaanse dressing
  • 4 el olijfolie
  • 1 el rodewijn azijn
  • 6 tl Italiaanse kruiden (peterselie, oregano, basilicum etc.)
  • 0,5 tl uienpoeder
  • 0,5 tl knoflookpoeder
  • 1 tl honing
  • 0,5 el citroensap
  • zout en peper
  • Optioneel: 2 el Parmezaanse kaas
  1. Doe alle ingrediënten in een kom en klop stevig tot alles goed is vermengd.
  2. Besprenkel je salade met de dressing en hussel goed door elkaar.

Yoghurt Ranch dressing
  • 6 el (Griekse) yoghurt
  • 0,5 el citroensap
  • 0,5 teentje knoflook
  • 0,5 tl uienpoeder
  • 1-3 el verse peterselie en/of bieslook en/of dille
  • Eventueel water om de dressing te verdunnen
  • Peper en zout
  • Optioneel: 0,5 tl honing
  1. Voeg alle ingrediënten toe aan een pot, dek af en schud krachtig. Of voeg alle ingrediënten toe in een kom en klop stevig tot alles goed is vermengd.
  2. Besprenkel je salade met de dressing en hussel goed door elkaar.
Tip: heb je een blender thuis? Mix dan alle ingrediënten in de blender tot een gladde dressing.


(Spicy) sesam-soja dressing
  • 2 el sojasaus
  • 2 el sesamolie
  • 1 el olijfolie
  • 2 el limoensap of rijstazijn
  • 1,5 tl honing
  • 1 tl geraspte gember
  • Chilivlokken naar smaak
  • Optioneel: 1 el geroosterde sesamzaadjes en/of 1 el tahin voor een romige dressing
  1. Doe alle ingrediënten in een kom en klop stevig tot alles goed is vermengd.
  2. Besprenkel je salade met de dressing en hussel goed door elkaar.

Tahin dressing
  • 3 el tahin
  • 1 el citroensap
  • 1 el olijfolie of sesamolie
  • 6 el water
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: 1 tl honing
  1. Voeg de tahin, citroensap, honing (als je dat gebruikt), en de zout en peper in een kom. Meng tot een dikke en gladde massa.
  2. Voeg het water toe en roer goed door elkaar.
  3. Besprenkel je salade met de dressing en hussel goed door elkaar.
Tip: heb je een blender thuis? Mix dan alle ingrediënten in de blender tot een gladde dressing. Voeg telkens één el water toe om de gewenste dikte te krijgen.
 

Tips
  1. Houd altijd de verhouding één deel azijn en drie delen olie aan en voeg daarna de smaakmakers toe, zoals mosterd, honing, ui, kruiden, citroensap en zout en peper.
  2. Proef altijd je dressing. 
  3. Proef je dressing met een ingrediënt uit je salade, zo weet je precies hoe het straks in je salade smaakt.
  4. Voeg de dressing pas op het allerlaatste moment toe, zo voorkom je dat je salade zompig wordt en de ingrediënten verleppen. 
  5. Gedroogde kruiden moet je even de tijd geven om in te trekken. Maak daarom, als het even kan, de dressing een uur voordat je de salade gaat opdienen.


Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma