Brood, pasta en aardappels zijn lekker, snel en makkelijk klaar te maken. Ze vormen bij veel mensen de basis van een avondmaaltijd. De keerzijde is dat ze veel koolhydraten bevatten die niet altijd goed zijn bij diabetes. Maar wat zijn geschikte koolhydraatvervangers? In dit artikel geven we je een paar tips om minder koolhydraten te eten. 


Koolraap

Koolrapen zijn een geweldig alternatief voor aardappels. Je kunt ze bijvoorbeeld pureren en eten als lekkere puree of als basis voor een stamppot. Daarnaast kun je er lange tagliatelle linten van schaven en die gebruiken als vervanger voor pasta of noodles. Koolraap bevat vezels, oxidanten, veel vitaminen en weinig calorieën.
 

Slawraps of omeletwraps



Wraps zijn heerlijk en je kunt er eindeloos mee variëren, maar ze bevatten veel koolhydraten. Een goede vervanger is een slawrap. De ideale slasoort om wraps mee te maken zijn ijsbergsla, Romaanse sla of little gem. Klik hier voor een slawrap gevuld met gehakt en avocado.  Je kunt ook heel eenvoudig een koolhydraatarme omelet bakken en deze vullen met wat je maar lekker vindt.
 

Groente pasta

Pasta kun je bijvoorbeeld vervangen door de eerder genoemde koolraap maar ook door courgette en/of wortel. Je kunt courgette en wortel spaghetti kant-en-klaar kopen in de supermarkt. Heb je een spiraalsnijder in huis? Koop dan wortels en/of courgette en maak je eigen groente spaghetti. Ook lasagnebladeren kun je vervangen door een courgette of aubergine. Klik hier voor een lekker recept met courgette spaghetti.
 

Groenterijst of groentecouscous

Bloemkool- of broccolirijst is net als je de groente spaghetti kant-en-klaar te koop, maar het is net zo makkelijk om een bloemkool of broccoli in de keukenmachine te malen tot kleine korreltjes. Deze groenterijst is niet alleen koolhydraatarm, maar hoeft ook minder lang te koken of bakken. Kook of stoom de groenterijst in circa 5 minuten beetgaar of roerbak 1-2 minuten. Ideaal toch!
 

Zoete aardappelbrood of portabella

Wat kun je eten als broodvervanger? Probeer eens zoete aardappel plakken. Snijd een dunne plak van een zoete aardappel en bak met wat olijfolie, zout en peper in de pan. Beleg deze bijvoorbeeld met smashed avocado en je hebt een heerlijke vervanger voor avocado toast. Of gebruik portabella's als vervanging voor een hamburgerbroodje.
 

Bloemkool of broccoli pizza

Wat is nou lekkerder dan pizza? Misschien wel een pizza met een bloemkool of broccoli bodem. Het is zeker zo lekker als een normale pizza maar bevat een stuk minder koolhydraten. En je eet ongemerkt lekker veel groente! Een super goed alternatief dus. Klik hier voor een bloemkoolpizza met Wild Wonder tomaatjes recept.

Dit waren onze 6 koolhydraatvervangers. Gebruik jij nog andere koolhydraatvervangers? 

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma's