Onze levensverwachting stijgt, maar hoewel we steeds ouder worden, gebeurt dit vaak niet in goede gezondheid. Toch zijn er plekken op aarde waar veel mensen fit en vitaal de 100 passeren. Deze plekken worden de “Blue Zones” genoemd. Onderzoek naar deze gebieden in Japan, Italië, Californië, Costa Rica en Griekenland biedt inzicht in factoren die bijdrage aan een lang, gezond en gelukkig leven.
 
Uit onderzoek van Buettner (2013) blijkt dat er opvallende overeenkomsten bestaan in de lifestyle van deze “Blue Zoners”. Aan de hand van deze overeenkomsten, geven we je tips voor een gezond en gelukkig leven. En natuurlijk vullen we dit graag aan met heerlijke gezonde recepten, die veel gegeten worden in de Blue Zones.
 
  1. Beweeg regelmatig als vast onderdeel van je dagelijkse routine. De mensen met de langste levensduur gaan niet body-pumpen, rennen geen marathons en gaan niet naar de sportschool. Ze leven in een omgeving die constant aanzet tot beweging, zonder daar bewuste keuzes in te hoeven maken. 
 
  1. Hechte banden binnen een gemeenschap zijn belangrijke aspecten van het leven in de Blue Zones. Zo’n gemeenschap kan een hechte familie zijn, een geloofsgemeenschap, een dorp of een ander soort groep waarin mensen elkaar steunen en voor elkaar zorgen. In sommige Blue Zones worden zelfs speciale groepjes gevormd van ongeveer 5 mensen, die elkaar helpen gezond te blijven. 
 
  1. Verse groenten zijn een belangrijk onderdeel van het voedingspatroon in de Blue Zones.  Er wordt voornamelijk plantaardig gegeten. Het “Blue Zone Dieet” bestaat dan ook grotendeels uit volle granen, noten, bonen (ook soja) en uit veel verse groenten! Daarnaast eten deze mensen regelmatig kurkuma. Kurkuma is een bijzonder gezond kruid (een soort wortel) dat ontstekingsremmende en anti-oxidante eigenschappen bevat. 
 
  1. Balans. Ook mensen die in de Blue Zones wonen ervaren stress. Stress kan leiden tot chronische ontstekingen en gaat gepaard met veel leeftijdsgebonden ziekten. Maar de langstlevende mensen ter wereld gaan hier anders mee om! Zij hebben routines die stress verminderen. Okinawanen nemen bijvoorbeeld elke dag even de tijd om hun voorouders te gedenken; Adventisten bidden; Ikarians doen een dutje en Sardinians houden Happy Hour.

     
  2. Geniet van het leven. Waar ze in de Blue Zones ook goed in zijn, is om te genieten van elke nieuwe dag. Hierin is het belangrijk om een doel te hebben; een reden om ’s morgens je bed uit te komen. De Nicoyans noemen dit plan de vida. Daarnaast drinken mensen in deze gebieden gematigd wijn en eten en drinken ze vooral in sociale situaties, waarin wordt genoten van elk moment en elke hap.

Dus geniet samen van heerlijke gezonde maaltijden! In het artikel “Blue Zones: Recepten voor een lang en gezond leven” gaan we dieper in op de specifieke eetgewoonten per zone. En geven we tips voor heerlijke recepten gebaseerd op deze gebieden. 
 

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma's


 
BRON
Buettner, D., & Skemp, S. (2016). Blue zones: lessons from the world’s longest lived. American journal of lifestyle medicine10(5), 318-321.