Is honing gezonder dan suiker? Veel mensen denken van wel, omdat honing in de natuur wordt gemaakt. Maar is dit wel echt zo? Om hierachter te komen, kijken we naar de samenstelling van koolhydraten op chemisch niveau. Koolhydraten kunnen worden opgedeeld in vier categorieën: mono-, di-, oligo- en polysachariden. Om het niet te ingewikkeld te maken, bespreken we alleen de mono- en disachariden (‘snelle koolhydraten’) en polysachariden (‘langzame koolhydraten’).
 
Monosachariden en disachariden: snelle koolhydraten
Monosachariden zijn heel klein en bevatten maar één molecuul. Dit zijn suikers als glucose (druivensuiker) en fructose (vruchtensuiker). Wanneer je deze twee soorten samenvoegt, ontstaat er tafelsuiker (gewone suiker). Deze worden disachariden genoemd. Omdat deze suikers zo klein zijn, neemt je lichaam ze snel op en doe je er ook weer heel kort over om ze af te breken. Hierdoor ontstaat een hoge piek in je bloedsuikerspiegel. Omdat deze piek ook weer heel snel daalt, veroorzaakt dit de bekende ‘suikerdip’.  
 
Polysachariden: langzame koolhydraten
Polysachariden bestaan uit negen of meer monosachariden bij elkaar en zijn de belangrijkste koolhydraten die je lichaam nodig heeft. Deze soorten koolhydraten zijn ‘groter’, waardoor je lichaam er lang over doet om ze af te breken. Dit is ook de reden waarom ze vaak ‘langzame koolhydraten’ worden genoemd. Een voorbeeld van een polysacharide is zetmeel, wat veel voorkomt in (zoete)aardappels, tarweproducten en peulvruchten.
 
Conclusie
Als we nu gaan kijken naar de samenstelling van honing, zien we dat dit bestaat uit 38% fructose, 31% glucose, 10% andere suikers en 17% water. Dit betekent dat honing voornamelijk monosachariden of ‘snelle koolhydraten’ bevat. Wel bevat honing meer voedingsstoffen, zoals een kleine hoeveelheid sporenelementen, mineralen, vitaminen en eiwit. Dit is echter te weinig om veel gezondheidsvoordelen eruit te halen. Let er dus op dat je niet te veel honing toevoegt aan je maaltijden en drinken. Net zoals met andere vormen van suiker. 

Drink je bijvoorbeeld vaak thee met honing? Probeer het eens een tijdje zonder honing en je zult zien dat je het na een paar weken helemaal niet meer mist! Je zult zelfs meer genieten van de pure smaak van de thee. 

Wil je ontdekken wat gezonde voeding voor jou kan doen? Doe nu mee met één van onze Voel je lekker programma's