Dat biologisch eten steeds hotter wordt is te zien aan het toenemende aandeel biologische producten in supermarkten. En dat aandeel zal de komende jaren alleen maar blijven stijgen! Gelukkig maar, want biologische producten worden geproduceerd door boeren en telers die ervoor kiezen om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen. Beter voor mens, dier en milieu. In dit artikel zetten wij op een rijtje wat de voordelen van biologisch eten zijn.
 
Strenge regels
Voor biologisch eten en drinken gelden strenge regels omtrent het gebruik van kunstmatige toevoegingen en hulpstoffen. Zo kun je er vanuit gaan dat er geen chemische kleur-, geur- en smaakstoffen en andere hulpstoffen toegevoegd worden. Daarnaast zijn biologische producten vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. Ook kunstmest mag niet gebruikt worden binnen de biologische landbouw. We schreven al eens eerder een blogartikel over bestrijdingsmiddelen op ons voedsel. Lees er hier meer over. 
 
Diervriendelijk
Biologisch eten is een stuk diervriendelijker, want ook omtrent het welzijn van dieren zijn er strenge regels opgesteld. Dieren krijgen zowel binnen als buiten veel ruimte, alle dieren in de biologische veehouderij behouden hun snavel en staart en dieren krijgen geen genetisch gemanipuleerde soja of mais, maar biologisch voer. Ook wordt er nauwelijks gebruik gemaakt van antibiotica, doordat de leefomstandigheden van dieren erop gericht zijn de natuurlijke weerstand tegen ziekten te bevorderen.
 
Gezonde producten
Deze strenge regels resulteren in minder druk op de natuur. Hierdoor krijgen ziektekiemen geen kans om zich te vestigen in de bodem. Een gezonde, vruchtbare bodem levert gezonde producten op. Hetzelfde geldt voor vlees van een biologische boerderij: het dier eet natuurlijk voedsel, krijgt niet preventief antibiotica en maakt weinig stresshormonen aan. Dit zorgt ervoor dat biologische voeding minder schadelijke stoffen en giffen bevat. In sommige biologische producten zijn zelfs hogere gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bio-actieve stoffen.
 
Positieve impact
Door te kiezen voor biologische voeding, kies jij dus voor een betere en gezondere wereld. Naast biologisch te eten, kun je nog een aantal dingen doen om nog meer positieve impact te hebben. We zetten het even op een rijtje:
  • Kies voor lokale, verse producten
  • Eet zo veel mogelijk met de seizoenen mee
  • Eet zo min mogelijk bewerkte producten
  • Verspil geen eten
  • Eet minder vlees
 
Voor meer tips en inspiratie ga je naar onze website. Ben je woonachtig in België? Klik dan hier.