13 mei 2024 - Diabetes is een groeiend probleem in Nederland. Volgens recent onderzoek van de Maastricht University lopen meer dan 1,4 miljoen mensen het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Dit is een schrikbarende stijging van 300.000 mensen sinds 2018. Momenteel zijn er al 1,1 miljoen mensen met deze vorm van diabetes, en nog eens 1,4 miljoen hebben een hoog risico op de ziekte.
 

Leefstijl

Factoren als gebrek aan lichaamsbeweging, obesitas, ongezonde voeding, roken, erfelijkheid en leeftijd spelen een rol bij het ontwikkelen van diabetes type 2. Het lichaam reageert dan niet goed op insuline, met een te hoge bloedsuikerspiegel tot gevolg. Onbehandeld kan diabetes type 2 leiden tot ernstige complicaties zoals hart- en vaatziekten, nierschade en oogproblemen.
 

Obesitas

Het onderzoek van Maastricht University bevestigt ook dat obesitas een belangrijke oorzaak is van diabetes type 2. De helft van de Nederlandse volwassenen heeft overgewicht, wat de kans op diabetes aanzienlijk verhoogt. Zelfs 1 op de 8 kinderen kampt met obesitas. De meest voorkomende symptomen van diabetes type 2 zijn dorst, vermoeidheid, oogproblemen en wazig zicht.
 

Onderzoek naar mensen met diabetes

Ekomenu onderzocht met TNO cs met behulp van verschillende menu’s wat precies de invloed is van voeding, bewegen en slapen en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Een voedingsinterventie met een koolhydraatarm-ketogeen menu bleek sterk van invloed op bloedglucose na 4 dagen. Het gemiddelde effect was net zo groot als bij een intensieve behandeling met diabetes medicijn (metformine). De resultaten waren per persoon sterk verschillend, dus een gepersonaliseerde voedingsaanpak is nodig. Klik hier voor de resultaten van dit interessante onderzoek.
 

Voorkomen is beter dan genezen

Prediabetes kan jarenlang onopgemerkt blijven (en schade aanrichten) voordat diabetes type 2 wordt vastgesteld. Dit maakt de ziekte verraderlijk. Het Diabetes Fonds pleit voor vroegtijdige opsporing van mensen met een hoog risico op diabetes type 2 en het bieden van persoonlijke leefstijladviezen. Vroege interventie kan de ontwikkeling van diabetes type 2 voorkomen of de schade beperken. Het Diabetes Fonds roept ook op tot overheidsmaatregelen, zoals btw-verlaging op groente en fruit en het verminderen van suiker, zout en vet in voedingsproducten.
 

Leefstijl programma's

Ontdek de kracht van een gezonde levensstijl met de Voel je lekker app of een van de verschillende leefstijlprogramma's ter preventie van diabetes type 2. Door bewust te kiezen voor gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen deelnemers hun risico op diabetes type 2 verminderen.