Roti, rivieren, tropische temperaturen, kip en bananentrossen. Vandaag is het tijd voor een nieuwe blog in de serie ‘Ekomenu neemt je mee op reis’. Met dit keer Suriname! Dit land kent het gezegde: ‘Bana ben grun bifo den gerl’. Dit betekent dat de bananen groen zijn voordat ze geel worden. Dit geeft een goede omschrijving van de Surinaamse manier van leven. Geef alles zijn tijd en maak je niet druk.
Suriname ligt aan de noordkust van Zuid-Amerika. De meeste mensen wonen in het noorden van Suriname, vlakbij de zee waar het land laag en vlak is. In het binnenland vind je hoge bergen en uitgestrekte tropische regenwouden. Biologen van over de hele wereld bestuderen de ongerepte jungle waar duizenden geneeskrachtige planten en kruiden groeien en exotische dieren wonen.
Dé Surinamer bestaat niet. De oorspronkeijk inwoners waren Indianen. Later zijn daar Hindoestanen, Creolen, Javanen, Chinezen, Marrons en Europeanen bijgekomen. Kinderen met ouders van verschillende afkomst worden Moksi genoemd. Het is dan ook logisch dat er verschillende talen worden gesproken. Maar bijna iedereen spreekt op zijn minst een beetje Nederlands (omdat dit de officiële taal is) of Sranang tongo.
De hoofdstad van Suriname is Paramaribo. Dit betekent letterlijk stad van de bloemen. Het centrum staat bekend als 'de houten stad', omdat er bijna alleen houten huizen en gebouwen staan. Ook in de hoofdstad zijn Nederlandse namen terug te vinden.
Eetcultuur van Suriname
Het Surinaamse eten heeft invloeden uit allerlei landen en is enorm gevarieerd. Door nieuwe bevolkingsgroepen zijn steeds weer nieuwe Surinaamse gerechten ontwikkeld.
In Suriname zijn geen vaste eettijden. Meestal worden twee warme maaltijden op een dag gegeten met rijst of roti. De maaltijden worden vaak in één pan bereid. Alles wat gemaakt wordt moet goed gaar zijn. Er staat bij de meeste mensen altijd een pan witte rijst klaar, want ze eten rijst zoals wij een boterham eten.
Typische gerechten zijn pom en roti. Pom is een ovenschotel van kip en groente die wordt afgedekt met puree van een soort knol. Roti zijn platte broden die lijken op een pannenkoek. Ze worden vaak geserveerd met kouseband (een lange groene sperzieboon), aardappels, gekookt ei, knoflook, ui en vlees. Dit gerecht wordt vaak met de hand gegeten. De roti wordt gebruikt als bestek om de rest van het eten mee vast te pakken.
In de tropische regenwouden groeien veel verschillende fruitsoorten. Zo ook bananen. De gele bananen die rechtstreeks uit de schil gegeten worden (zoals de bananen bij ons) heten bacove. Er wordt pas gesproken van banaan als het gaat om een groene bakbanaan. Deze worden in plakjes gesneden en vaak gebakken of gekookt. Als je ze kort in frituurolie bakt krijg je lekkere knapperige chips.
Ook zin in een heerlijke Surinaamse maaltijd vanavond? Klik dan hier voor het recept van Roti masala met ei, Chinese kool en prei in kerriesaus.
Een paar leuke weetjes:
- In Amsterdam wonen meer mensen dan in heel Suriname.
- Veel Surinaamse kinderen hebben papegaaien en aapjes als huisdieren.
- Surinamers gebruiken een uitgeholde boomstam met een buitenboordmotor als vervoermiddel op het water, ook wel korjaal genoemd.
- In huis worden geen schoenen gedragen.
Ga met Ekomenu op smaak avontuur
Wil jij ook lekker relaxed aan tafel met je kinderen? Ga dan in januari met ons mee op smaak expeditie. Wij ‘bezoeken’ veel verschillende landen en leren spelenderwijs hoe mensen daar leven en wat ze eten. Dat doen we met lekkere recepten, een heel tof (gratis) boek en heel veel leuke weetjes en tips. Tijdens dit Wereldeters avontuur is proeven een belangrijk onderdeel. Op die manier ontdekken jij en je kind(eren) hoe lekker en leuk het is om nieuwe smaken te ontdekken. Ga je met ons mee op reis?
Voor meer tips en inspiratie ga je naar onze website.