Sushi, sumoworstelaars, kimono’s, vulkanen, kersenbloesem en origami. Dit prachtige land wordt ook wel het land van de rijzende zon genoemd. Vandaag neemt chef Marjolein, van het kookboek Wereldeters, je mee naar Japan. Het is tijd voor een nieuwe blog in de serie ‘Ekomenu neemt je mee op reis’. Ga je met ons mee?
 
Japan is een lange en smalle eilandstaat in het oosten van Azië. Japan wordt gevormd door maar liefs 6.852 eilanden. De meeste mensen wonen in grote en drukke steden. Wist je dat de hoofdstad Tokio op de achtste plek staat van de stad met de meeste inwoners wereldwijd?! Ongeveer 100 jaar geleden werd Tokio bijna helemaal verwoest door een grote aardbeving. Daarom zijn de wolkenkrabbers nu zó gebouwd dat ze een beetje heen en weer kunnen bewegen.  
 
Japan kent verschillende symbolieken. Zo staat de kersenbloesemtijd symbool voor de vergankelijkheid van het leven. In Japan wordt deze tijd groot gevierd. Verder staan de gevouwen kraanvogels bij een Japanse trouwerij als symbool voor geluk. 
 
Vanwege het bergachtige landschap en de verering van de natuur door de oude Japanners kent de Japanse keuken twee belangrijke elementen: versheid en soberheid. 
 

Eetcultuur in Japan

Thee is de nationale drank en wordt bij bijna iedere maaltijd gedronken. Zo zijn er theeceremonies, waarbij een kimono wordt gedragen. De kimono vertelt vaak iets over de drager, zoals de leeftijd en of de persoon is getrouwd. De ceremonie is in Japan verheven tot een kunstvorm. De Japanse kunst is ook terug te vinden in de maaltijden. Zo bevatten de lunchtrommeltjes in Japan verschillende vakjes zodat het eten elkaar niet raakt. Eten doen ze er niet met mes en vork maar met eetstokjes. Met deze stokjes mag volgens de Japanse tafelmanieren niet worden gewezen of geprikt en je mag je stokjes niet aan iemand anders aanbieden. Wel mag je tijdens het eten zoveel slurpen, smakken en boeren als je maar wilt. 
 
In Japan eten ze veel groente, vaak gestoomd of verwerkt in soepen. Op het menu staat verder vooral soja, zeewier, miso, verse kruiden en vette vis. Daardoor krijgen Japanners relatief veel onverzadigde vetzuren binnen en worden ze vaak gezond oud. Er zijn veel mensen in Japan ouder dan 100 jaar. 
 
Ook zin in een heerlijke Japanse maaltijd vanavond? Klik dan hier voor het recept van een Aziatische mie-noodlesoep.

Alles over Japan
 

Een paar leuke weetjes over Japan op een rij: 

  • In Japan is het duwen van mensen in een overvolle metro, trein of tram een baan. Deze mensen worden ‘oshiya’ oftewel ‘duwers’ genoemd.
  • Japanners zijn dol op sprinkhanen en kwallen, lekker gekookt in soja en azijn. 
  • Japanners zijn de grootste viseters van de hele wereld. Ze eten ongeveer 17 miljoen ton per jaar. 
  • Japanners zijn gek op karaoke. Ze zingen in een karaokebar hard mee met de muziek. Het woord karaoke betekent ‘leeg orkest’.
  • Japan heeft gemiddeld 1.000 aardbevingen per jaar. Daarom bouwen ze huizen en kantoren die niet gelijk instorten maar een beetje mee kunnen bewegen.
  • De gemiddelde treinvertraging in Japan is 18 seconden. Dat is echt weinig!
 

Eet smakelijk! Of zoals ze in Japan zeggen: Itadakimasu! 

Volgende keer reizen we af naar een ander land. Ga je weer met ons mee op reis? Hou dan onze blog in de gaten. Wil je meer weten over andere landen, hun gewoontes en eetculturen? Check dan ook het bekroonde kookboek Wereldeters.
 
Voor meer tips en inspiratie ga je naar onze website. Ben je woonachtig in België? Klik dan hier