Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (hierna: PDS) hebben vaak een scala aan vervelende klachten, waaronder obstipatie, winderigheid en een opgeblazen buik. De oorzaak van PDS is niet precies te vinden, maar een onderliggende ziekte moet worden uitgesloten als de diagnose wordt gesteld. Een eenduidige behandeling is er niet, en daarom is het voor veel mensen dan ook zoeken naar de juiste verandering in hun leefstijl en voeding, zodat leven met PDS zo comfortabel mogelijk wordt. Wat we weten is dat de samenstelling van het microbioom (vele miljarden bacteriën in de darmen) van patiënten met PDS verschilt van dat van mensen die geen last van hun darmen hebben. Dat microbioom valt te beïnvloeden, door aangepaste voeding en leefstijlverandering.
Volgens de Maag Lever en Darm stichting geeft ongeveer 75% van de mensen met PDS-klachten aan baat te hebben bij een verandering of aanpassing in het dieet. Vaak weet iemand met PDS zelf goed welke voeding bij hen klachten kan geven. Bij sommigen helpt het bijvoorbeeld om meer vezels en vocht toe te voegen aan voeding, maar bij anderen geeft dit juist meer klachten. Er is veel onderzoek gedaan naar bepaalde voedingsmiddelen waar PDS’ers eventueel klachten van zouden kunnen ondervinden omdat ze samentrekkingen/spasmes in de darmen kunnen uitlokken. Denk aan: vet eten, sterk gekruid/pittig eten, ui/knoflook/sjalot/prei, suiker en snoep, dranken met koolzuur, koffie en alcohol.
Over het algemeen helpen onderstaande, snelle adviezen ook bij mensen met PDS:
- Probeer zo gevarieerd mogelijk te eten
- Kauw goed bij het eten en eet rustig
- Drink minstens 1,5 tot 2 liter per dag
- Beweeg voldoende
En dan zijn er ook nog twee veelgebruikte diëten bij PDS- klachten:
1. Het Eliminatie dieet
In de meeste gevallen is het onduidelijk vanuit welke voeding PDS klachten precies komen. Bij het eliminatiedieet, dat altijd onder begeleiding van een diëtist moet, probeer je hierachter te komen door voedingsmiddelen te schrappen en bij te houden of en welke klachten optreden (en wanneer!) tijdens je dieet. Let hierbij wel op dat je voorkomt dat je tekorten krijgt aan bepaalde voedingsstoffen.
2. Het FODMAP dieet
FODMAP staat voor Fermentable Oligosacchariden Disacchariden Monosacchariden And Polyolen. Dat zegt je waarschijnlijk helemaal niks maar uit onderzoek blijkt dat deze koolhydraten slecht worden opgenomen door de dikke darm en zo zorgen voor veel PDS-klachten. Ook komt tijdens het afbreken van FODMAP’s in de dikke darm gas vrij dat de darm prikkelt. Het FODMAP dieet is dan ook specifiek ontwikkeld voor mensen met PDS! Bij het dieet laat je de FODMAPS zes weken weg om ze vervolgens één voor één weer te gaan eten en te kijken welke klachten je ervan krijgt. Bij dit dieet wordt aangeraden om het onder begeleiding van een dietist te doen.
Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma.