Olijfolie is supervet, maar bevat veel goede stoffen en staat in de schijf van vijf. Waarom is olijfolie gezond? Dat zoeken we voor je uit!
 

De meeste olijfolie komt uit landen aan de Middellandse Zee, zoals Spanje, Italië, Griekenland, Portugal, Frankrijk, Turkije en Marokko. De olie wordt verkregen uit zowel het vruchtvlees als de pitten van olijven. Je kunt verschillende soorten olie kopen:
1. milde/klassieke olijfolie: dit is een geraffineerde olijfolie. De onzuiverheden zijn uit deze olie verwijderd en daardoor krijgt de olie een hoger rookpunt. 
2. vierge olijfolie: dit is koudgeperste olie zonder chemische behandelingen.
3. extra vierge: dit is extra maagdelijke olie uit de allereerste persing. Deze olie is het meest zuiver, heeft een uitstekende smaak en is rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen.
 

Waarom is olijfolie gezond?

Olijfolie bevat veel enkelvoudige onverzadigde vetten. Die verlagen het cholesterolgehalte in je bloed. En daarmee verlaag je weer het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast bevat  olijfolie veel vitamine E. Dat werkt als een antioxidant en beschermt zo je cellen, bloedvaten, organen en weefsel. Is olijfolie gezond? Ja dus! Vaak is het beter om producten met dierlijke vetten te vervangen door bijvoorbeeld olijfolie. Dat is eigenlijk heel eenvoudig: gebruik bij bakken en braden geen roomboter meer, maar olijfolie. Maak je een pastasaus of een stevige soep? Vervang het scheutje room door een scheut heerlijke extra vierge olijfolie.
 

Is bakken in extra vierge olijfolie gezond?

De extra vierge olijfolie is de olie van de eerste persing. Die olie heeft de meeste smaak en is van de beste kwaliteit. Voor een dressing, een dipje of een scheut door de pasta of de soep neem je dus extra vierge olie.  Vaak denken we dat bakken in extra vierge olie ongezond is. Dat is zeker niet waar. Je kunt extra vierge olie prima gebruiken om te bakken. Zorg er wel voor dat de olie niet té heet wordt en gaat roken of dampen. Meestal kun je veilig bakken tot en met 180 graden Celsius.
Ga je frituren? Kies dan voor olijfolie die je goed kunt verhitten (210  graden Celcius).
 

Is olijfolie gezond voor onze omgeving?

Een olijfboom produceert gemiddeld zo'n 20 kilo olijven per jaar. Daarmee kun je zo'n 4 liter olijfolie produceren. Er zijn dus best veel bomen nodig voor onze flessen olijfolie. De productie van olijfolie kan, net als de productie van veel andere voedingsmiddelen, schadelijk zijn voor de omgeving. Denk aan uitputting van waterbronnen en gebruik van bestrijdingsmiddelen. In landen als Spanje, Italië en Griekenland wordt al gewerkt aan verbetering van de productie. Als je biologische olijfolie gebruikt, weet je dat er zo min mogelijk schade ontstaat. In dat geval is olijfolie gezond voor de omgeving! 


Olijfolie kun je prima bewaren op kamertemperatuur (ongeveer 18 maanden). Gebruik bij voorkeur een donkere fles of een blik en bewaar de olie op een koele, donkere plek.
 

Kun jij wel wat extra hulp gebruiken om lekker in je vel te zitten en jouw persoonlijke doelen te halen? Ontdek nu onze Voel je lekker app en coaching programma's