Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor ons lichaam. Zodra je koolhydraten binnenkrijgt zet je lichaam dit over in glucose (suiker), dit verbrand het lichaam weer en haalt hier zijn energie vandaan. Als je een overschot aan koolhydraten binnenkrijgt en dit niet verbrand slaat het lichaam dit op als reserve (vet). Het is dus belangrijk om een goede balans te vinden met de inname van koolhydraten samen met je lichamelijke activiteit.


Gezonde koolhydraten

Gezonde en ongezonde koolhydraten 

Koolhydraten zijn daarom helemaal niet slecht of ongezond, het geeft je lichaam energie! Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten in onze voeding. Wel is het belangrijk om de gezonde voedingsmiddelen te kiezen die koolhydraten bevatten. Deze gezonde voedingsmiddelen hebben een positieve invloed op je gezondheid. Maar er zijn ook ongezonde voedingsmiddelen die veel suiker bevatten en daarmee loze calorieen. Hier kun je beter niet te vaak voor kiezen. Een klein overzichtje: 

Gezonde koolhydraatrijke producten:
  • Volkoren graanproducten
  • Peulvruchten
  • Groente en fruit

Ongezonde koolhydraatrijke producten
  • Frisdranken/vruchtensappen
  • Koek/gebak
  • Snoep
 Gezonde koolhydraten

Belangrijkheid van koolhydraten

Koolhydraten geeft je lichaam energie om te denken, praten, bewegen, eigenlijk alle functionaliteiten die je nodig hebt. Je hersenen kunnen zelfs niet zonder! Als je lichaam geen koolhydraten meer binnenkrijgt gaat het lichaam energie halen uit je eiwitten. Dit kan zorgen voor spierafbraak. Het is dus daarnaast belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen om de afbraak van lichaamseiwit tegen te gaan.

Koolhydraatarm dieet

Koolhydraten zijn gezond, maar er zijn ook koolhydraatarme diëten. Als je als doel hebt om af te vallen kan koolhydraatarm eten een goede optie zijn. Doordat je minder koolhydraten eet gaat je lichaam energie halen uit je reserve opslag, de vetten. Hierdoor verbrand je lichaam de vetten waardoor je afvalt. Wel is het belangrijk om de koolhydraten niet helemaal weg te laten en de andere voedingsstoffen voldoende te blijven eten (eiwitten, vetten).

Bekijk hier een heerlijk lijstje met gezonde koolhydraatarme recepten: 


Naar recept: buddha bowl met watermeloen
Naar recept: Surinaamse kipdrumsticks met roerbakgroenten
Naar recept: varkensmedaillons met geroosterde groente
Naar recept: sperziebonensalade met kikkererwten en mozzarella
Naar recept: bloemkoolrijst met boerenkool en pindasaus


gezonde koolhydraten

Wil jij lekker gezond en energiek het nieuwe jaar in? Bekijk dan de programma's van Ekomenu en schrijf je in!